söndag 12 januari 2014

Kodade meddelanden och fönstertittare…!!!

Lára - som allid i "working mode"/"riding mood" - här redo att inviga ett av de nya tränsen på riktigt! (Flera bloggläsare har redan genomskådat mina senaste tränsinköp, att det inte i första hand handlar om shoppingglädje utan är kodade meddelanden till Eva i Förenade Arabemiraten: "Även om jag köpte ett "putsningsfritt" träns i biothane förut så behöver jag dig - så du FÅR inte stanna i UAE för evigt!!!")

Kroppen har tyvärr inte låtit mig sova så bra i natt, så jag kan väl inte påstå att jag direkt studsade ur sängen i morse när det var dags att stiga upp för att åka och morgonfodra i stallet… Väl i Mariebäck möttes jag förståss av OTÅLIGA och UTSVULTNA hästar.

Som vanligt skyndade jag först in i Josefshallen för att byta om. När jag var nästan klar råkade jag kasta en blick ut genom fönstret - och fick se ett helt gäng "fönstertittare"! :-O  Större delen av stoflocken stod och iakttog mig genom fönstret - de ville väl hålla koll på att jag inte "maskade" i onödan! :-) När hästarna mumsade frukosthö återvände jag till Josefshallen för att äga egen frukost. Och uppenbarligen hade mitt underhållningsvärde rasat - för nu fick jag sitta HELT obevakad…!

När våra respektive frukostar var uppätna var det dags för ridning. Min plan för dagen hade varit att använda ridbanan för att fortsätta träna tempoväxlingar - med möjlighet att lägga in volter och vändningar så snart det behövdes för bibehållen lösgjordhet. Men för ovanlighetens skull kände jag mig HELT oinspirerad…bara trött och med huvudvärk… Helt fel dag för att trimma på ridbanan - då riskerade mitt dåliga humör bara att gå ut över Lára.

Min nya plan blev istället att rida ut längs vägen och ägna oss åt lösgörande galopp - då skulle ju en av oss vara glad och nöjd i alla fall! Som man ser på bilden ovan valde jag att inviga ett av de nya tränsen på riktigt (provade det bara här om dagen för att se att storleken var rätt) samt att avstå från viktboots.

Väl på hästryggen blev det sedan som det brukar - inspirationen "kom krypande" så smått så att "låta henne galoppera" blev i praktiken både att vi tränade galoppfattningar samt att bibehålla en lång hals även i höger galopp. (Hon har mycket lättare för det i vänster galopp.) Detta varvades med skrittpauser som bara inleddes med hellång tygel, för att snart övergå till skritt med tygelkontakt. Hon var faktiskt riktigt duktig på att behålla den lugna skritten idag! Den låånga halsen var värre… det hade börjat blåsa en hel del och det fanns alldeles för mycket spännande att spana på och lyssna efter åt alla håll för att hon skulle ha ro att helt fokusera på mig och bara slappna av…

När vi skulle sakta ner från den sista galoppintervallen valde hon faktiskt tölt istället för trav - antagligen för att vi tränat en hel del sådana övergångar den sista tiden. Då kunde jag inte låta bli att ändå prova en ökning i tölten - och det gick riktigt bra att göra det utan att hon började spänna sig och korta upp halsen! Att hon var lösgjord i både "kropp och själ" visade sig också i att det sedan gick alldeles utmärkt att "smyga över" i en långsam tölt som var riktigt, riktigt avslappnad!

Tillbaka i stallet dök Sussi upp för att rida och hon lovade att släppa ut Lára åt mig sedan. Det kändes jätteskönt att kunna åka hem ganska direkt eftersom jag kände mig rätt hängig - samtidigt som Lára skulle ha gott om tid att torka, för hon var rejält svettig efter all galopp. Dessutom skulle hon förhoppningsvis ta chansen att äta lite extra hö också, sedan hon var klar med kraftfodret. Jag brukar ju alltid passa på att ge henne lite extra hö innan vi rider: Men när jag tog in henne idag var hon ju redan mätt efter att just ätit frukost i hagen 8och som vanligt varit den som först slutat äta och gick iväg från maten). "Ny mat på ny plats" brukar visserligen kunna trigga lite extra ätande, men idag blev det inte många tuggor i stallet innan hon tappade allt intresse även för detta hö. perfekt då att hon kunde hitta få en chans till efter ridturen!

Hemma igen bestämde jag mig för att vila lite på soffan - och vaknade 3.5 timme senare… Uppenbarligen behövde jag den där vilan! Men nu gäller det bara att jag kan somna i natt… I morgon ska Lára få en vilodag - jag tror det räcker alldeles tillräckligt för mig att jobba. Men på tisdag kväll får vi rida lektion igen!!!

Inga kommentarer: