tisdag 21 januari 2014

SMHI fixar ridtemperatur på ridlektionsdagen!!!

Ännu en inspirationsbild från senaste Atlikursen - och nu är det bara två månader innan det är dags igen!!!

Säga vad man vill om SMHI - men ibland visar det sig att de har överraskande bra koll! Idag t ex då de efter en hel veckas riktig vinterkyla (konstant mellan 25 och 32 minus) slängde in behaglig ridtemperatur just på vår ridlektionsdag!!!

Idag tyckte Sylvia att vi skulle fokusera på böjning m h a ledande tygeltag. Eller, egentligen tror jag väl kanske att hon tänkt detta som uppvärmning… men längre än så kom vi aldrig…!!! Lára, som annars kan böja sig hur mycket som helst åt alla håll som helst - och samtidigt - var dock inte alls på humör för detta. Hon ville bara visa hur DUKTIG hon är på att länga halsen i tölt och trav - men UTAN böjning i sidan.

Men jag tjatade på - för att verkligen "rida ut halsen ur bogen" och därmed aktivera överlinjen optimalt behövs ju lite böjning i sidan. Och efter lite övertalning kunde Lára ändå tänka sig att böjning till vänster var OK. Fick jobba med detta i skritt, trav och lååångsam tölt.

Det var meningen att även traven skulle vara lååångsam - men det är ju inte Láras grej direkt… Så jag fick rida många övergångar skritt - ett par steg trav - skritt - ett par steg trav o s v. En sådan gång är det en STOR fördel med en häst som saktar av så snart man visslar - det är lättare att bibehålla lösgjordheten om man inte behöver bromsa med tyglarna! Och successivt blev övergångarna mer av typen "smyga över" än "kasta sig i trav". Men definitivt något vi behöver träna MYCKET mer på!!! (Som så mycket annat…!!!)

Men det räckte förståss inte att klara detta i vänster varv… Även i höger varv förväntades Lára följa de ledande tygeltagen, böja sig i sidan och sträcka ut överlinjen. "DET GÖR JAG ICKE!!!" sa Lára på sitt oerhört bestämda vis. Sylvia skrattade när Lára mycket demonstrativt böjde huvudet och halsen åt vänster istället när jag bad om böjning i högersidan…

Jag fick verkligen tjata på - och gjorde många varvbyten med förhoppningen att "ta med mig" lösgjordhet från vänster till höger varv - det brukar nämligen ofta fungera bra. Men denna gång verkade det inte ha mycket effekt… Syftet med det hela var ju att få hästen att länga halsen optimalt. Men när Lára inte alls verkade ha några sådana planer sa Sylvia tillslut att jag skulle prova att rida med ganska kort yttertygel. "Vi vill visserligen att hon ska länga halsen, men det kanske krävs att du håller ihop henne mer först och driver henne ännu mer fram mot bettet - för att få rätt reaktion."

Och detta visade sig vara "det magiska tecknet"!!! "Visst kan jag väl böja högersidan - om det nu ska vara så viktigt…!" svarade Lára! Först kom bara några riktigt korta glimtar, men när jag lyckades hinna belöna genom att mjuka i handen blev glimtarna snart längre. I o m att jag hade ridspöt i innerhanden behövdes inte så mycket extra drivning med skänklarna heller - att pisken rörde sig i samband med de ledande tygeltagen räckte bra!

Belönade med skrittpaus när vi haft en lite längre sekvens som känts bra. Och när vi lyckats upprepa detta några gånger till tyckte Sylvia att vi skulle avrunda för dagen genom att låta Lára sträcka ut i trav i båda varven.

Sylvia konstaterade att böjning m h a ledande tygeltag nog är väldigt bra för Lára, som gärna testar att böja halsen åt ena hållet, huvudet åt det andra och skickar iväg rumpat åt ett tredje… När de ledande tygeltagen fungerar följer förhoppningsvis hela hästen med åt samma håll i böjningen! Och dessutom tipsade hon om att det är bra att använda de ledande tygeltagen även när man riden längs vägen. Dels kan man använda dem för att rida på volt i skritt till dess hästen är så mjuk att den "bara följer med runt". Och dels göra samma sak i långsam tölt i en korsning där man har lite mer plats.

Nu har vi alltså ÄNNU mer saker att träna på Lára och jag - KUL!!! Hon verkade också MYCKET nöjd över att hennes JÄTTELÅNGA vintervila (8 hela dagar) var över för den här gången!!!


Inga kommentarer: