söndag 29 december 2013

Vi leker töltfinal!

Soluppgång över Luleälven - på vägen till stallet.

Idag hade jag turen att sammanstråla med Elisabeth i stallet, så vi fick sällskap ut på ridturen. Nere i korsningen vid bilvägen mötte vi dessutom Sussi och Ari som var på väg tillbaka till stallet, men vi lyckades "värva" dem att följa med oss en sväng också! KUL!

Även hästarna uppskattade förståss sällskapet och för mig & Lára var det oerhört nyttigt att träna på ökat tempo tölt när det var andra hästar med. Vi börjar ju få bättre och bättre "kläm" på det hela när vi rider själva - men med sällskap blev hon så uppjagad att hon åter var alldeles för spänd för att tölta snabbt. Det blev huvudet upp, sänkt rygg, högerbogen totalt "åt skogen" och mest galopp… Som i en töltfinal m a o…

På hemvägen fick vi fler tillfällen att "leka töltfinal" och nu började det faktiskt gå lite bättre! Jag lyckades kontrollera högerbogen bättre, genom att föra händerna ut åt vänster. (Tänkte på Atlis: "Tyglarna kontrollerar framdelen!") Och med den på plats kunde jag genom att driva henne fram emot bettet få en mer avslappnad häst som höll tölten. I början bara några steg, men succesivt kunde vi klara det längre och längre sträckor! Jag upplevde, precis som när vi tränat ökat tempot själva tidigare, att när jag lyckas få henne mer mellan hjälperna så har det en lugnande inverkan på henne och vi hamnar därmed i en god cirkel!

När jag åkte hemåt igen var det redan solnedgång… uppgång och nedgång kommer ju tätt så här års! Fortfarande en hel del vatten på isvägen - inte så trevligt att köra på men himlen speglas ju vackert i alla fall! Och människorna man anar på bilden var en familj som använde isvägen vid norra fästet som hockeyrink! En välspolad is, skulle man väl kunna säga??!!

Inga kommentarer: