lördag 14 december 2013

Lára hade mycket ogalopperat!

Idag visade sig Lára ha väldigt mycket ogalopperat - vilket fick åtgärdas skyndsamt! Vi red Torrbergs-rundan och redan i uppvärmningen skulle det här med galoppen visa sig. När jag helt fantasilöst föreslog att vi skulle inleda med trav förklarade Lára snabbt att det går JÄTTEBRA att värma upp i galopp också! Och när hennes val av gångart genast började ackompanjeras av belåtna frustningar hade jag inte hjärta att invända.

Láras förstahandsval är numera vänster galopp. (Under vårt första 1,5 år tillsammans varierade det endel fram och tillbaka - men nu verkar hon alltså ha "landat" i att vänster är bäst.) Men när jag nu efter en stund frågade om möjligen även höger galopp kunde vara OK, så var hon direkt med på noterna och fortsatte frusta lika belåtet.

När vi passerat första kalhygget och kom in i tätare skog tyckte hon dock inte att det hela var lika roligt längre… Alla snötyngda grenar som hängde ner över stigen - och som gjorde att jag långa stunder fick ligga fram över hästhalsen - begränsade gångartsalternativen till skritt. Tråååååååååkigt….!!!!! tyckte Lára och visade flera gånger att om det bara skulle skrittas så kunde hon lika gärna vända hem igen innan mossan började växa på henne...! Här skulle vi verkligen ha behövt lite inspirerande sällskap med oss!

Ogalopperad väg!

Som tur var hade vi tillslut lagt skrittsträckan bakom oss och åter kommit till mer galoppvänlig terräng. Och väl ute på Torrbergsvägen - där den fluffiga snön låg helt orörd - fick Lára belöningen! På Mariebäcks motsvarighet till autobahn (d v s fri fart gäller) blev det REJÄLT drag under galoscherna, ska jag säga!!! Upplivad av detta bevisade hon sedan att nästan hela sträckan tillbaka genom skogen också är galopperingsbar - även om terrängen bromsade upp tempot en hel del. 

Tillbaka i stallet var Lára inte alls särskilt flåsig, trots all denna galopp. Men så var det också -17 grader ute idag, så hon behövde ju aldrig bli så jättevarm. Vilken skillnad mot i onsdags när vi hade +8…!!! 

Som "after ride" blev det som vanligt kraftfoder till Lára - och varmt te till mig. Sedan gick jag ut i hagen och satte en grimma på Fias Ljúfa (den andra svarta hästen i stoflocken) - som en extra säkerhetsåtgärd för att inte fel häst ska skickas med transporten till Småland i morgon. Ifall jag inte är i stallet när det är dags för Ljúfa att åka. (Fia är redan på plats där nere för att ta emot Ljúfa när hon kommer till sitt nya hem.)

Den här hästen ska däremot INTE till Småland!!!

1 kommentar:

Bettina Bäck sa...

Härligt mycket snö på de där bilderna! Här i Mälardalen får vi slåss mot leran.