fredag 20 december 2013

Hur man bäst startar ett jullov!

Ingen "cat fight" idag som ni ser! Melker (t h) tyckte uppebarligen att Bam Bam dög bra som värmekälla för tillfället!

När det var färdigjobbat för dagen åkte jag till stallet för att fira inledningen av mitt 6 dagar långa jullov tillsammans med Lára! Vädret fortsätter tyvärr att göra sitt bästa för att sabotera julkänslorna - det har fortsatt regna hela dagen… Men i Mariebäck var det faktiskt uppehållsväder!

Lára och jag tog en sväng bort till sjön och tillbaka. Efter uppvärmning med lååång hals i trav skojade jag till det och erbjöd galopp - gissa vem som frustade hur belåtet som helst åt det?! Trots gångartsbytet fortsatte vi vår strävan efter lååång hals - och det gick riktigt bra i BÅDA galopperna! Här hade vi nog en fördel av viktbootsen eftersom de uppmuntrar henne att komma upp bättre i sprången!

Efter voltarbete i skritt i korsningen och lite "töltjogg" med lång hals mot byn vände vi hemåt igen. Utnyttjade den extra energi hemvägen ger till att först samla ihop oss innan vi gasade på i ökad tölt. I början var det väldigt tydligt att hon ville dyka ner på bogarna när hon ökade och det kändes som om vi hade alla möjliga takter på en gång… Men med en mkt rörlig hand, som inte gav henne något att hänga sig på samt mycket drivning fick jag henne att balansera sig på bakdelen och sedan flöt det på riktigt fint!

Efter detta fick det bli en låååång nedvarvningstrav. När vi började närma oss stallet igen konstaterade jag att vi klarat oss utmärkt utan boglampan i eftermiddag. Det hade inte bara varit nederbördsfritt utan himlen var dessutom fri från mörka moln - så även om solen gått ner blev det inte riktigt mörkt. De senaste, regniga dagarna i stan har det faktiskt nästan varit mörkare då det varit ljust - om man får uttrycka sig så!

Här om dagen lämnade Lára allt detta kraftfoder i krubban… Det är ju alltid en balansgång hur mycket mat jag kan ge henne - för hon blir så fort mätt och då lämnar hon t o m kraftfoder. Samtidigt som hon behöver rejält med både energi och protein för att hålla sig fin i hull och muskulatur. Kanske hade de fått lite extra generöst med hö till lunchen den dagen, eller lite senare än vanligt, eftersom hon lämnade så pass mycket av kraftfodret. Idag gav jag därför lite mindre betfor, havre och Krafft protein än vanligt - men nu åt hon med så god aptit att det slutade med att hon fick en extra "skvätt" havre som avslutning. Vilket hon också åt upp!

1 kommentar:

Sussi sa...

Ari var däremot väldigt nöjd över resterna och hoppas det blir rutin på den. :)