fredag 22 mars 2013

Maximal "hjärnvila"!


I denna takboxliknande tingest tillbringade jag 50 minuter i går kväll, i mörker och tystnad, flytandes i hudtempererat vatten med 30 % salthalt. (Magnesiumsalt - vilket är bra både för hud och muskler.) Floating går ut på att man ska minimera sinnesintrycken. Hjärnan behöver inte hantera tyngdlagen, inte hålla balansen eller reagera på några yttre stimuli. Denna unika situation kallas i forskarkretsar "Automatic relaxation response" och ger hjärnan tillfälle att producera endorfiner, serotonin, immunförsvarsämnen m m. När man flyter förändras hjärnvågorna från snabba betavågor, d v s hög mental aktivitet, till långsamma alfa- och tetavågor. De senare uppstår också vid meditation.

Min förhoppning med floatingen var att ge min hjärna en välbehövlig paus - eftersom den annars hela tiden bombarderas med smärtsignaler från olika delar av kroppen. (Det är just ett av problemen vid fibromyalgi.) Och det var en helt overklig känsla att kunna ligga och flyta så totalavslappnat -inte minsta muskel behövde ju spännas för att man skulle hålla sig flytande! Och inte heller hade man det tryck som uppstår från madrass och kudde när man ligger ner i t ex en säng.

Det dröjde inte länge innan fötter och ben "försvann" - jag kände inte av dem ö h t. Då insåg jag också hur mycket jag i vanliga fall känner av även de delar av kroppen som jag för tillfället upplever relativt smärtfria. Succesivt "försvann" sedan bit för bit av kroppen och tillslut kunde jag t o m slappna av i mina för dagen så oerhört smärtande axlar.

Efteråt hade jag ett slags yrvaken känsla - det var som om hjärnan inte riktigt visste vad den varit med om. Hemma igen sov jag gott och i morse var första dagen på flera veckor som det inte var rent plågsamt att vakna igen! Detta gav verkligen mersmak! Som prenumerant på Kuriren var det 1/2 priset på ett floatingtillfälle under mars! Och när jag direkt efteråt bokade in ett andra flyttillfälle redan i början på nästa vecka fick jag veta att jag ändå får nyttja hennes erbjudande om "andra flyttillfället gratis". Fast i mitt fall blir då det tredje gratis - så minst två gånger till ska jag testa detta i alla fall! Ser redan fram emot nästa gång! 

Inga kommentarer: