fredag 22 mars 2013

Atlikurs!!! Dag 1


Vad tror ni Atli kräver av Lára här? (Ledtråd: det provocerar henne ORDENTLIGT!)

Idag var det äntligen dags för årets första Atlikurs! Jag jobbade på förmiddagen så jag red en privatlektion idag. Under uppvärmningen hade Atli och jag en intressant diskussion om hur man hanterar utskjutande bogar. Han menade att hästen har "fyra bakben och fyra bogar" och på gummibandshästen Lára känns det många gånger definitivt så! Om man under en ridtur upplevt problem med att hästen skjutit ut t ex sin högerbog mycket ska man under nästa ridpass ta tag i problemet direkt under uppvärmningen.

På min fråga om det är bäst att börja i höger varv och "böja in" högerbogen eller vänster varv och hålla den på plats m h a yttertygeln (jag har nåmligen hört personer argumentera för båda varianterna) svarade han att det kan variera så man får prova sig fram. Jag testade att varva dessa två varianter under uppvärmningen, alltså "böjde in" högerbogen i höger varv och "vände in" den i vänster varv - och efter det kändes det riktigt bra även i trav! (Fick börja traven på volt, men ganska snart tyckte han jag skulle trava ut på spåret men i de fall hon tappade formen använda volter för att hitta tillbaka igen.

Efter detta tog Atli över Lára en stund (och i samband med ryttarbytet och hans obligatoriska justering av sadeln hann denna MKT effektiva dam bita både honom och mig...) Han jobbade henne sedan med fokus på vikthjälperna: att hon skulle flytta sig i sidled resp gå fram eller rygga med vikten som primär hjälp. (Skänklar och tyglar skulle enbart vara sekundära.) Att flytta sig är ju inget problem för damen i fråga MEN hon fick bara ta något enstaka steg i vardera riktning, sedan skulle hon stanna OCH INVÄNTA NÄSTA SIGNAL! Ja, ni hör ju själva vilken skyhög nivå Atli satte kraven på! :-O

Fröken "skynda sig att göra allting så snabbt som möjligt" fick ju oerhörda problem... Det är ju tyvärr så att den dag som tålamod delades ut hade Lára inte ens ro att ställa sig i kö för detta...som en Midurit så träffande beskrev saken. Men Atli framhärdade att hon faktiskt skulle klara av t o m det omöjliga.

Emellanåt lät han henne skritta på rakt fram och om hon då började småstressa fick han henne att ta ner tempot och slappna av igen genom att sidföra några steg. Jag hade tänkt fråga honom just om hur jag ska hantera att hon stressar i skritten ifall jag inte har utrymme att lägga volter - och nu fick jag alltså svar på det!

När han även jobbat med vikthjälperna en stund i tölt var det min tur att sitta upp igen. Att flytta enstaka steg och sedan vääääääääänta var förståss en utmaning även när Atli gjort grundjobbet! Fick sedan göra övergång till tölt, vända in henne på en volt m h a vikthjälperna och sedan använda "minska volten" till att få henne att slappna av och verkligen sträcka ut halsen i tölten. Efter detta var lektionen slut - och det kändes som att vi lagt en bra grund inför fortsättningen i helgen!

När Lára och jag kom in i stallet igen sa Sylvia: "Och Anna är ett enda stort leende när hon ridit - som vanligt!!!" Jo, Lára vet verkligen hur man gör en kvinna lycklig!!!

Inga kommentarer: