onsdag 27 mars 2013

"Lite samlad tölt så där i förbifarten...!"


Vackert ute på isvägen när jag körde hem från stallet i kväll!

Efter arbetsdagens slut fick jag än en gång en HÄRLIG upplevelse tillsammans med Lára! Idag försökte jag använda lärdomarna från helgens kurs när jag red ut. Började redan utanför stallet med att först flytta för vikten vid stillastående och sedan skritta en stund på volt så att hon verkligen skulle både böja sig och sträcka ut överlinjen. 

När vi sedan skrittade iväg låg mitt fokus på att aktivera vänster bak för att bibehålla den utsträckta överlinjen. Fortsatte på samma sätt i både trav och tölt och avslutade sedan vår uppvärmning med att galoppera uppför backen in till byn. Gjorde första galoppfattningen i god tid innan backen, så att vi sedan hann sakta av och rida även den andra galoppen. 

På hemvägen var det dags att börja kräva mer samling i tölten. Och att göra detta genom att "leka" med vikthjälperna. Mellan varven fick hon skritta på hellång tygel och det gick faktiskt ovanligt bra att få henne att slappna av då. Kan definitivt ha att göra med att vi "lekte" fram samlingen "liksom i förbifarten" - för jag märkte ju i helgen att när jag fick göra på det sättet stressade hon inte upp sig på samma sätt som hon brukar. 

Självklart fick hon sedan avsluta med att sträcka ut överlinjen ordentligt i trav. Atli betonade ju flera gånger hur viktigt detta är för henne som motvikt mot samlingen. Ju mer vi jobbar med samling desto mer ska vi också jobba med att sträcka ut halsen igen där emellan. Tillbaka i stallet kunde jag konstatera att hon blivit förvånansvärt svettig under detta ridpass som ändå känts förhållandevis "lättsamt". Men det var ju rätt varmt. Och dessutom kanske jag lyckades uppnå viss kvalitet i träningen trots - eller tack vare - den "lättsamma" inställningen?!

Inga kommentarer: