söndag 24 mars 2013

Atlikurs - dag tre.


Idag avslutades Atlikursen i lika strålande sol - och till skillnad mot igår var det dessutom i princip vindstilla! UNDERBART! Och det var ju inte bara vädret som var bra utan även ridlektionerna förståss!

Jag fick återuppleva gårdagens "aha" med samling utan stor fysisk ansträngning från min sida. Och sedan känna på hur jag ska vidareutveckla detta till "större lätthet och mer samling" som Atli uttryckte saken.

Som riktlinjer för vår fortsatta träning fick jag detta:

ALDRIG slarva med uppvärmningen! En helt lösgjord häst som verkligen sträcker ut överlinjen är en grundförutsättning för den fortsatta träningen. Hästen som flyktdjur har som reflex att köra upp nacken vilket samtidigt medför sänkt rygg. På en häst som Lára, som har en väldigt stark sådan reflex, är det därför extra viktigt att man i uppvärmning och nedvarvning alltid kommer tillbaka till traven i grundform.

Om jag efter ett ridpass konstaterar att jag haft problem t ex med en utskjutande bog som jag inte lyckats få "på plats" ordentligt så ska jag fokusera på att åtgärda detta redan under uppvärmningen nästa gång.

Jag ska också träna mycket på att i stillastående flytta henne m h a vikthjälperna - och att hon hela tiden ska VÄNTA på min nästa signal. Samtidigt som jag själv ska fokusera att bli så snabb som möjligt på att belöna med eftergift. "Den som är snabbast på att belöna är också den som når de bästa resultaten!" Vikthjälperna ska jag sedan använda på samma sätt både när jag förbereder för och rider tölt.

Under töltarbetet ska jag också träna på att "flytta" henne med vikthjälperna, men då ska jag istället eftersträva SNABBA reaktioner - för ju snabbare signaler och ju snabbare eftergifter desto större lätthet och mer samling. Det är alltså på det sättet vi ska "leka fram" en högre grad av samling, inte genom att jag försöker använda muskelkraft till att "packa ihop" henne.

När jag "lekte runt" med Lára på ridbanan i slutet av vår andra lektion och flyttade henne än hit än dit m h a vikthjälperna sa Atli: "Nu känns det ganska bra va´?!" Och det gjorde det verkligen! Jag ville aldrig att lektionen skulle ta slut! Men det gjorde den ju tyvärr...

"Du är på mycket god väg nu!" sa Atli som avrundning. "Hur långt du kommer att fortsätta utvecklas i ridningen - det är upp till dig!" Vilket förståss är sant - ingen annan kan ju göra jobbet åt en. Men jag som alltid blir så inspirerad av att rida min lycko-Lára är ju inte mindre "taggad" att träna vidare efter denna helg!

Redan i morgon planerar jag att repetera helgens övningar medan jag har dem i så färskt minne som möjligt. Men på tisdag ska Lára få vilodag - för då ska jag på floating igen!  Dessutom ska jag försöka ägna mig åt mycket blogguppdateringar den närmaste tiden. Johan har nämligen fotat MASSOR av fina bilder - även på flera av de andra ekipagen. Så håll utkik här efter fler bilder!!!

Inga kommentarer: