måndag 21 januari 2013

Höghöjdsträning!


I en vulkankrater 3400 m ö h.


Ricardo handlar nybakt bröd längs vägen till Irazu

Idag satsade vi på höghöjdsträning, d v s ett besök på vulkanen Irazu 3400 m ö h. Längs den krokiga vägen upp till vulkanen fanns försäljare av allehanda färska grönsaker, nybakt bröd och hemgjorda ostar. (Vi kunde föresten än en gång konstatera att vägarna här många gånger kräver fyrhjulsdrift...)


Lotta handlar färskpotatis - som här finns året runt! 


Johanna har fått låna storebror Mattias kikare och spanar ner i den största kratern.Veronica, Lotta, Mattias, Christian, Ricardo och Johanna. Alla barnen har fått namn som finns - och i princip också uttalas lika - både i Costa Rica och Sverige. De har dubbla medborgarskap, men det är bara Christian som förstår och talar svenska.På eftermiddagen besökte vi Ricardos föräldrar där hela familjen samlats för ceremonin när julkrubban skulle ställas undan efter julen. (En katolsk variant av tjugondag knut, kanske man kan säga.) Och här tog man verkligen seriöst på det här med julkrubba: soffgruppen hade flyttats ut ur vardagsrummet för att krubban, som upptog drygt halva rummet, skulle få plats!
Deras hus var föresten en sevärdhet för sig där det låg högt uppe på bergssidan med en fantastisk utsikt över staden Turrialba nere i dalen samt bergen på andra sidan. (Man kunde nästan se hela vägen till byn San Antonio ligger, där Lotta och Ricardo bor.)

Det bjöds på mat också: små tortillabröd som toppades med kött eller kyckling, ost och grönsaker. Gott! Ricardos syster samt två bröder med familjer, samt de 12 barnbarnen var också med. Alla talade inte engelska, så vi hade stor glädje av att Lotta kunde tolka.Under dagen har vi kommit på att Lotta och Ricardo firar 20 årig bröllopsdag nästa år, precis som vi. Och Lotta föreslog att vi ska komma tillbaka hit så att vi kan fira det tillsammans. Som den researrangör hon är hade hon genast förslag på reseprogram, med bl a besök på Serendipity Adventures andra anläggning, lite längre norrut i Costa Rica. Där khar de ett stall så man kan rida och  luftballong finns också! Och de har dessutom kontakt med en man som föder upp en sorts sällsynta grodor som Johan gärna skulle vilja fota. Ja, ni hör ju att resan i princip är planerad och klar...!!!


Inga kommentarer: