söndag 6 januari 2013

Häst med random-funktion!



Efter dagens träningspass var hela Lára härligt rimfrostig! 

Under en period har Lára favoriserat att skjuta ut vänster bog istället för höger, men idag hade hon istället ställt in bogarna på "random"... allt för att matte skulle tvingas vara mer uppmärksam antar jag! Det hade i alla fall inledningsvis den trevliga effekten att det var hur lätt som helst att sitta och byta mellan galopperna under uppvärmningen! 

(Ja, nu menar jag ju inte riktiga galoppombyten förståss, utan vårt "skjuta fram höger höft för höger galopp, vissla för avsaktning till trav, skjuta fram vänster höft för vänster galopp, vissla för avsaktning till trav o s v.) Innan dess hade vi jobbat mycket med öppnor och sidförande i skritt - det senare med REJÄL tvärning för att hon verkligen skulle stretcha genom att korsa fram resp bak ordentligt. 

Det har blivit många korta ridpass för oss de senaste månaderna. I o m att vi kommit till en högre nivå av samling i tölten, som varit väldigt jobbig för henne, har vi hållit oss till ett litet antal korta intervaller tölt för att bygga nya muskler utan att överanstränga. Men den sista tiden har hon verkligen känts betydligt starkare - så idag red vi längs sjön in mot stan, förbi skoterklubben och bort till första branta backen innan vi vände. 

På hemvägen bjöd Lára sedan på flera intervaller riktigt trevlig tölt! Samtidigt som hon verkade rätt nöjd med att få skritta på hellång tygel där emellan. Och underlaget var verkligen perfekt - med hårt packad snö som ber bra fäste men samtidigt svikt. För matte gällde det dock att vara extra mycket på allerten för att hålla "alla hennes bogar" på plats nu när hon uppenbarligen kände för att "skjuta ut dem kors och tvärs"...!

Under den sista töltintervallen fick Lára gasa på ganska ordentligt - oj, så nöjd hon verkade med det! Och minst lika nöjd var matte med att vi både klarade ett högre tempo (trots "random-bogar") OCH en riktigt mjuk och fin nedtagning efteråt med bibehållen bärighet! Man kan inte annat än bli hög av att rida den här hästen!!!


Nykomlingen Soley kollas in av Hrissla och Haminja. 

När jag skulle släppa ut Lára i hagen igen stod Soley och mumsade på en höbal tillsammans med snälla Hera. Första steget till att bli accepterad alltså! Fast Lára såg förståss till att återställa ordningen genom att jaga undan henne... men detta först sedan Lára först rullat sig ordentligt - och att hon gav sig tid att göra detta är väl också ett tecken på att Soleys tid som enbart "hangaround" går mot sitt slut?! Snart får hon nog också komma med i supporterklubben, men sedan lär det bli stopp. Den enda Lára accepterat som fullvärdig medlem hittills är ju Tildra!

Inga kommentarer: