måndag 1 mars 2010

"Uppvärmning" inför ridskolestarten

På onsdag är det ääääntligen dags för oss att rida första lektionen på ridskolan för terminen! Och idag "tjuvtränade" vi lite inför detta, Feykir och jag. Red på ridbanan 45 minuter och började med massor av olika skrittövningar: serpentiner, flytta undan framdelen, flytta undan bakdelen, volter, Kyras ABC. När vi sedan "joggade igång" i tölt red jag böjda spår "åt alla möjliga håll". Det som är allra effektivaste för att lösgöra Feykir är att "överraska" honom genom att hela tiden byta riktning. Det funkade även idag! Efter en massa "kringelikrokar" började han kännas mjuk och trevlig.

Nu var det dags att höja kraven - det var dags för samlad skritt. Kom ihåg att vifta till med pisken direkt - då var det väldigt mycket lättare att aktivera hans bakdel bara m h a skänklar och säte sedan. Det märktes att Feykir tyckte det var JOBBIGT att samla sig - han kämpade på för att komma undan... f f a genom att placera högerbogen någon meter innanför spåret... Genom att hålla honom högerställd och vara aktiv med högerskänkeln fick jag tillslut bogen på plats och kunde börja samla. Jobbade med övergångar mellan samlad skritt och lååångsam tölt. Feykir pustade och stånkade - men var riktigt duktig. Då och då lyckades jag i samlade skritten få fram den känsla jag eftersträvade: jag tänker mig att jag spänner en pilbåge från bakbenen och framåt, så att han kommer upp med bogarna samtidigt som han är eftergiven i nacken och lätt i handen.

Avslutade med att jobba framåt-nedåt i trav med massor av drivning. Var riktigt nöjd när jag satt av. Inser nu att jag glömde "godisstretcha" honom i stallet sedan! I lördags gjorde jag det för första gången på ett tag - och det märktes verkligen att det var länge sedan sist! Han var inte alls lika mjuk som han varit tidigare... så jag bestämde att jag MÅSTE skärpa mig med detta igen! Men redan idag glömde jag alltså... Men vi hade en lång mys-stund när matten kliade bakom ena örat och det var så skönt att Feykirs mule nästan omvandlades till en snabel!

I morgon blir det vilodag för Feykir. Det är ju tyvärr slut på min tisdagsmorgonsridning - nu när jag måste jobba heltid igen. Och på kvällen ska jag träna i bassängen på sjukhuset. Det är föresten återigen klass 1-varning från SMHI i morgon! :-O Men, som Sylvia sa idag, man kan i alla fall inte säga att det inte är riktig vinter!

Inga kommentarer: