lördag 6 mars 2010

Ridning i soligt vårvinterväder!!!

När jag kom till Mariebäck höll Janne på att skotta undan snöhögar från gården med stora traktorn och KG var med som hantlangare. Jag blir lika imponerad varje gång jag ser med vilken precision Janne kan hantera den stora maskinen! Nu skrapade han t ex försiktigt ner snö från stalltaket med skopan! Dessutom flyttade de undan de tre hästtransporterna som står utanför stallet (inkl min) och skottade där de har stått! Igår hade KG dessutom förbarmat sig och skottat bort all den tunga snön från taket på min transport! Bussigt!!!

Första delen av dagens ridtur fick jag rida med lilla Olivia, på sin Igór. Ja, mamma Sylvia satt förståss med på hästen också. De vände redan nere vid brevlådorna och jag hade förväntat mig att Feykir i alla fall skulle protestera lite när han inte fick vända han också - men det verkade inte ens som att han märkte att de försvann!

Efter lite sidförande i tölt lösgjorde jag på samma sätt som på lektionen i onsdags: genom att ställa vänster, bromsa upp tempot på yttertygeln och böja med innerskänkeln. Idag gick det lättare! Varvade mellan höger och vänster sida. Feykir kändes riktigt trevlig idag - framåt och lyhörd! Så snart jag fick igenom böjningen sökte han sig till en trevlig form också! Sedan har vi ju så fantastiskt ridunderlag så här års! Isen på vägarna är fast med med lite svikt. "Med sådant underlag känns det som att man är duktig på att rida!" som Ia Lindholm sa.

Övergick till att rida korta intervaller tempoväxlingar i tölt. Så snart vi ökar tempot måste mitt fokus vara att sitta ordentligt på rumpan och göra MASSOR av halvhalter för att han inte ska "dyka" ner på bogarna. Dessutom inte låta honom springa rakt fram - för då styvar han sig så lätt -utan sidföra eller krama höger-vänster för att hålla honom mjuk. I nedtagningarna försökte jag tänka som i onsdagens travövning: hålla om ordentligt med skänklarna och "bromsa med hela kroppen" samt hålla honom lätt högerställd. Allt för att han ska fortsätta bära sig bakifrån även i nedtagningen.

Sedan var det dags för travövningen igen: långsam trav i låg form, nedtagning till skritt med bibehållen form, ny övergång till trav o s v. Även här korta intervaller.

Red sedan en lång sträcka "arbets- till mellanskritt" och låtsades att det var tävling. Han gjorde aldrig något försök att hänga i handen och det var ju bra! Men jag tycker det är svårt att avgöra hur mycket jag ska "rida" i skritten... Inte för fri form men inte heller rida ihop för mycket så att han kortar steget...

Slutor i skritt hann vi med också - idag lyckades jag verkligen böja honom ordentligt! När vi sedan "godisstretchade" i stallet verkade han mycket mjukare än här om veckan!

Föresten, något MKT viktigt som Sylvia sa innan hon och Olivia vände hemåt igen på Igór: "Feykir har ju inte alls blivit så tjock i vinter!" Sist jag mätte honom visade måttbandet 380 kg. Sedan dess har jag ridit en hel del - och när jag mätte igen efter ridningen idag så var det "bara" 375 kg! Sedan en vecka tillbaka är det dessutom slut på fri tillgång till hö i hagen - så nu borde hans extra kilon börja försvinna i snabbare takt. Det är bra - i slutet av april kommer Atli igen och jag vet ju vad han säger om Feykir är väldigt tjock igen...

Inga kommentarer: