onsdag 17 mars 2010

Ridlektion!


Feykir har fått ett nytt fleecetäcke! Kunde bara inte motstå detta!!! Och jag hade ju bara ett med hals sedan tidigare - visst kan man få ha två?! ;-) Håll med om att han är han fräck, Tiger-Feykir??!!


Som vanligt var det kul att rida lektion! När vi skrittat igång hästarna (och jag sett till att BÖJA Feykir ordentligt med STORA ledande tygeltag och STORA eftergifter) fick vi börja jobba hästarna i öppna i skritt. Först i höger varv och det krävdes förståss MYCKET innerskänkel för att få Feykirs högerbog på plats så att han verkligen böjde sig i sidan. I vänstervarvet var det liiite lättare i alla fall. I båda varven gäller att jag måste ställa tillräckligt mycket inåt, använda mycket innerskänkel samt fånga upp på yttertygeln.

Nästa övning blev att tölta längs spåret, göra en volt i varje hörn och sedan rida öppna i tölt längs långsidorna. ÄNNU svårare i högervarvet än i skritt - förståss!

Sedan fick vi sidföra i skritt till dess hästarna korsade så bra bak att de blev lätta i handen. Då "smög" vi iväg i tölt längs spåret - i öppna. Sedan sitta bak, bromsa med hela kroppen, stilla hand och massor av innerskänkel så att hästen gick undan för innerskänkeln i första skrittsteget. Fortsätta sidföra i skritt till dess hästen mjuknade i handen - då smyga iväg i öppna i tölt o s v.

Sista töltövningen blev att vända snett igenom och sidföra längs diagonalen. SVÅRT! När jag såg till att byta spöhand varje gång vi bytte varv, så att jag kunde "hjälpa till" lite med pisken i de första sidförande stegen gick det bättre.

Avslutningsvis skulle vi trava längs spåret, lägga en volt med ledande tygeltag på varje kortsida och på långsidorna öka steglängden i trav. Feykir satsade på Solvalla, så jag på långsidorna fick jag öka steglängden bara ett par steg, bromsa ner ordentligt, öka steglängden ett par steg till och sedan bromsa ner igen. Då började han lyssna på mig och blev mer ridbar i traven.

Vips så var lektionen slut och det var dags att skritta av hästarna. Jag skrittade först uppsuttet, såg till att driva igång honom ordentligt i skritten och var sedan MKT nöjd över att han bar sig så bra och inte försökte hänga i handen! Som belöning fick han snart succesivt längre och längre tygel innan jag satt av och gick med honom.

Nu är matte TRÖTT - så det blir tidigt i säng i kväll! Hade en RIKTIGT tuff dag på jobbet idag, så jag var verkligen helt slut i huvudet när jag gick hem. Då bar det av direkt till Mariebäck för lektionen och nu är jag även HELT slut i kroppen. Men då kommer jag förhoppningsvis att sova bra!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vars har du hittat det där täcket? Hur snyggt som helst ;D

Anna sa...

Kul att du också gillar täcket - jag tycker det är urläckert!!!

Det kommer från ett företag som heter Isirider. De hade annons i förra numret av Islandshästen och jag betällde på deras hemsida.