fredag 10 juli 2009

Håll tummarna stenhårt!!!

Merja fölade ju i går morse - flera veckor för tidigt.... Fölet var tyvärr dött och nu är även Merja riktigt, riktigt dålig... I går kväll krystade hon nästan ut hela livmodern! Norrbottens bästa hästveterinär hade bara varit med om det en gång tidigare under sina 30 år i yrket... Men det beror antagligen på den för tidiga förlossningen - något gick helt enkelt sönder... Tillslut lyckades han i alla fall få livmodern tillbaka på plats, Merja får dropp m m och det är bara att hålla alla tummar för att hon hämtar sig från detta. Men även om hon överlever kommer hon aldrig att kunna få några fler föl.

Riktigt allt var inte bara elände idag i alla fall - Anna M har fått besked om att hennes nya häst lämnar Island på tisdag och på fredag kväll nästa vecka väntas Baltasar (visst är det ett häftigt namn??!!) anlända till Mariebäck. Det ser vi verkligen fram emot!

Roligt var det också att rida Feykir! Värmde upp med att sidföra längs dikeskanterna och det gick ännu bättre än igår. När vi sedan började tölta testade han precis som igår att gå emot handen istället för att ta i med vänster bak - han kom uppenbarligen fortfarande ihåg att vi red med tredelade bettet i förrgår och då kunde han göra lite mer som han ville... Men idag hade jag halvstången igen och han insåg snart att det var mer behagligt att jobba med det där bakbenet ändå. Jag tänker inte försöka töltträna med tredelade bettet igen på ett bra tag - jag vill ju inte att allt Anna M:s fina arbete med honom ska förstöras så snabbt! När vi galopptränar på banan får det bli tredelade - i övrigt halvstången.

Red lite galopp i backe idag också. Vår "lilla galoppbacke 1" - vid soptippen - är tyvärr för söndereroderad för att jag ska våga rida där med min snubbelhäst. Men istället red jag den flackare backe som vi brukar skritta tillbaka ner. Det är alltså samma höjdskillnad - men den här backen är nog nästan tre gånger så lång så det blir inte samma intensiva träning. Men istället blir det lite lugnare galopp så att jag har tid att ställa honom och jobba lite med formen - så det är förståss bra på sitt sätt! Red tre vändor i vänster galopp och två i höger. Varje gång vi skrittat ner och jag ville vända tillbaka så stretade han först emot - men bara några sekunder. Sedan vände han om med spetsade öron och laddade för ny galopp. Det var nästan som att han bara protesterade lite för att det förväntas av en häst som måste vända när den är på väg hem!

När vi var klara med vår galoppträning och skrittat tillbaka ner på bilvägen var det dags för att träna tölten på allvar. Samlade ihop honom genom att rida öppna i skritt och nu gick han inte alls emot handen längre utan kändes riktigt trevlig! Galopparbetet hade ju gjort honom riktigt mjuk i hela kroppen också! Igår tränade vi endel ökat tempo och tempoväxlingar i tölten så idag hade jag bestämt mig för att fokusera på vårt arbetstempo. Eller det som tillslut ska bli arbetstempo - när vi klarar av att rida tillräckligt långsamt. (Det var dock inte alldeles lätt att berhärska sig - det är ju så KUL att rida lite högre tempo nu när det äntligen går!!!)

När vi kom bort till korsningen vid sjön fick Feykir en andhämtningspaus. Det blåste skönt från sjön så vi stod bara och njöt av de svala vindarna. Idag var det ju nämligen VARMT igen så vi var rejält svettiga båda två. Jobbade sedan med lite skritt på volt i korsningen. Red honom utåtställd i vänster varv för att få högerbogen på plats - och han lyssnade faktiskt på min högerskänkel ÄVEN när vi "passerade" vägen hem! Duktig kille!

På hemvägen tyckte Feykir att det var dags för högre tempo i tölten. Men jag lyckades motstå den frestelsen och dessutom sitta ordentligt på rumpan och göra halvhalter så att han töltade riktigt, riktigt långsamt. Red relativt korta intervaller på detta sätt - för att han skulle orka jobba maximalt när han väl töltade. När jag dessutom kom ihåg att få högerbogen bättre på plats blev formen riktigt trevlig också! Det är verkligen hur mycket som helst att tänka på när man rider...!!! När vi avslutade med trav kändes det att Feykir var rejält trött - för hur mycket jag än försökte driva var han ganska kort i steget.

Jämfört med gårdagens långtur på 1.5 timme blev det en kortvariant idag - men han fick verkligen jobba intensivt under den timme vi red. Så jag satt av redan nere på bilvägen och gick med min svettiga häst tillbaka till stallet. Kunde konstatera att han t o m var lite skummig mellan bakbenen - så han hade definitivt jobbat ordentligt! Han fick duscha i spolspiltan och verkade tycka att det var riktigt skönt!

När Feykir mumsat sitt kraftfoder och gått tillbaka till hagen avslutade jag den röjning av min garderob i Josefshallen som jag påbörjade igår. Har ju dessutom städat skåpet med täcken och schabrak i veckan - så nu känner jag mig JÄTTEDUKTIG! Det är ju bra att avsluta semestern med lite sådant! På måndag är det nämligen dags att börja jobba igen...

Inga kommentarer: