tisdag 21 juli 2009

Första bilderna på Baltasar - och egen "Atlikurs"!



När jag kom till Mariebäck idag var jag förståss JÄTTENYFIKEN på Anna M:s Baltasar, som tillslut anlänt från Island. Och här har ni de första bilderna!





Som nyimporterad har han förståss exemtäcke - viktigt men inte så vackert förståss... När jag tagit några bilder klappade jag honom lite. Sedan fick jag höra av KG att han inte går att fånga i hagen - han och Yvonne hade varit tvungna att ta upp hela vallackflocken till stallet för att få tag på honom! Men jag hade alltså fått klappa! Sedan kom jag på förklaringen: Baltasar har självklart läst mig blogg så han tycker redan att han känner mig! Men vilt främmande människor kan man ju inte lita på hur som helst... särskilt inte när de pratar så konstigt språk! ;-)

Eftersom jag missar Atlikursen till helgen bestämde jag att jag skulle ha egen "Atlikurs" istället. Det är ridlägeruppehåll denna vecka så ridbanan var ledig så då kunde jag ju passa på! Kan ju faktiskt med 99,99 % säkerhet räkna ut vad vi skulle få ägna oss åt under kursens första ridpass ifall vi kunnat rida för Atli: flytta ut bakdelen på volt i skritt och långsam tölt. Alltså skulle vi jobba med detta på egen hand istället! Fast när vi skrittat igång "fuskade" jag faktiskt lite och red "Kyras ABC" en stund. (Man skrittar på fyrkand och gör framdelsvändningar i hörnen.) Fokuserade på att hela tiden ge så små hjälper som möjligt - och ju mindre jag gjorde desto bättre höll Feykir formen genom övningen!

Började sedan med volt i höger varv i skritt. När det gick bra att böja Feykir i innersidan och flytta ut bakdelen för höger skänkel var det dags att "ladda energi" som Atli brukar säga - genom att snabba upp hjälperna. Jag märker redan här att det blir lite svårare med koordinationen - det gäller att alltid hinna ge eftergift på tygeln innan jag lägger till skänkeln för det är då han blir helt lätt i handen! Red sedan många övergångar samlad skritt - långsam tölt - till dess han töltade avslappnat och med eftergift. Insåg att jag även här har nytta av att vi tränat massor på att "styra med ytterskänkeln" (för galoppens skull).

Försökte också hela tiden tänka på min sits. Läste ett bra tips på nätet här om dagen - att om man som jag har ovanan att skjuta fram skänklarna ska man tänka att en person bakom ska kunna se ens fotsula. Testade detta och det kändes som att jag hamnade i bättre position UTAN att det skapade spänningar. Perfekt!

Bytte till vänster varv och började om från början med att flytta ut bakdelen i skritt. Fick sedan rida MÅÅÅNGA övergångar för att få med avslappningen in i tölten. I början ville han dra iväg mycket i tempo - men nu har jag ju lärt mig av Ia att tempot är det man i första hand måste se till att man kontrollerar innan man börjar försöka med något annat. Så jag fokuserade på detta och när det fungerade kunde jag succesivt få honom att ta i med vänster bak och bli mjuk i kroppen. (T o m när han försökte komma undan med racertölt kunde jag hålla honom på volten m h a ytterskänkeln! Så DUKTIGA vi blivit!!!)

När jag sedan började varva med att tölta honom utåtställd på volten föll så bitarna (läs högerbogen) verkligen på plats och han töltade riktigt trevligt: avslappnad och med eftergift! Då belönade jag oss med att få tölta några varv längs fyrkantspåret, fortfarande i vänster varv, då jag ställde utåt i kurvorna och inåt där emellan. Han kändes jättetrevlig! Ökade drivningen lite och fick mer bakben men bibehållen mjukhet. Var liiite sugen på att peta till med pisken för att tillföra mer energi - men målsättningen för dagen hade ju faktiskt varit att hitta detta avslappnade läge i tölten så jag lyckades behärska mig!

Efter en skrittpaus avslutade istället med att rida "tävlingstrav" i båda varven med MASSOR av drivning. Och sedan trav i lite längre - lägre form så att han fick sträcka ut ordentligt.

Var riktigt nöjd efter vårt ridpass! Målet hade varit avslappnad tölt i båda varven och det hade vi uppnått. Tror faktiskt att Atli hade hållit med om att det var rätt läge att avbryta när Feykir kändes så mjuk i kroppen.

Jag tror det blir ridbanan redan i morgon igen - vi får väl fortsätta vår "alternativa Atlikurs" helt enkelt!

1 kommentar:

Maria sa...

Hej! Tack för bilder på Baltasar:) han ser fin ut:) ska bli kul att få se han me Anna på ryggen "in action" Blev lite paff när jag såg att han hade täcke på sig! men läste sedan att dom tydligen ska vara täckade när dom kommer till Sverige..hoppas han får ta bort detta snart:) Nu e nog Anna snart tillbaka i Mariebäck:) Hälsar Maria