onsdag 20 augusti 2008

TACK Sylvia!!!


Lyckades sluta lite tidigare från jobbet idag och SKYNDADE till stallet - idag skulle ju Sylvia, Anna M och jag åka till Tranmyrbanan i för att träna inför tävlingen!!!

Väl i Ersnäs fick Anna och jag börja rida medan Sylvia instruerade oss. Och vad kan jag säga? SYLIVA ÄR GULD VÄRD!!! Min häst försöker ju alltid maska och undvika att jobba... men nu fick jag order av Sylvia att direkt säga ifrån på skarpen: när vi är på banan ska vi ARBETA och inget annat! Sitta bak och skjuta fram höfterna, hålla om med skänklarna, pisken i rumpan och några tydliga halvhalter. Och vad händer? Jo, plötsligt töltar han hur rent som helst!!! Det är som att han bara väntat på att jag skulle bli tillräckligt bestämd och när jag väl blev det tryckte han på töltknappen och töltade!!!


Nästa steg blev att, med framskjutna höfter och mycket drivning krama lite på tyglarna - och då kom formen också! Vi red så att svetten lackade på oss båda - men det kändes verkligen så bra!
Fick trava och galoppera också - även där gäller det höfterna fram, mycket drivning och "tänka uppåt". F f a i galoppen har jag så lätt att hamna i "Reykur-ridning". Han hade så svårt för galopp att jag fick rida i riktigt låg form i traven inför galoppfattningen och sedan låta honom vara ganska lång för att han skulle hålla galoppen. Men med Feykir måste jag göra tvärt om - hålla honom ganska hög i formen inför fattningen och sedan hålla ihop honom ordentligt även i galoppen. Tänka: "höfter fram - luta bakåt - rida uppåt! " Samt krama lös honom på högertygeln. Det gäller föresten i traven också.


I alla gångarterna gäller det att jag inte låter honom vara för lång. Och det är inte mycket att spela på... "Tre-fyra cm för långa tyglar och han ser jättetråkig ut i formen..." sa Sylvia. "Men kortar du upp dem den där lilla biten har han ju egentligen lätt att forma sig i alla gångarterna!"


Det lilla jag hann se på Anna och Leiknir (vi red ju samtidigt) såg mkt trevligt ut! Det är verkligen ett ekipage med kapacitet! Måste också passa på att berömma underlaget på banan - den är verkligen helt suverän att rida på! Tror inte jag ridit på en ovalbana med lika bra underlag som den Linda och Tomas har! De Miduriter som ännu inte testat den tycker jag definitivt ska åka dit!


När vi ridit klart (och man i princip kunde vrida svetten ur mina kläder och Feykirs schabrak) var det Sylvias tur att träna Dád. Det är en häst som nog inte haft det så lätt i livet... och som skenat en hel del... men hon har massor av kapacitet och nu såg hon riktigt, riktigt trevlig ut!


Jag håller på att bearbeta mig själv att jag - för att spara på min onda kropp - ska tävla med otvättad häst denna gång... Oj, det är riktigt svårt t o m att skriva det!!! Jag har alltid varit något av en pedant... Kollade med Eva om hon skulle ha tid att tvätta honom åt mig, men tyvärr hade hon inte det. Men jag har ju faktiskt inte en skimmel längre... på en svart häst syns ju inte smutsen alls på samma sätt! (Fast när jag kom idag var Feykir så oerhört lerig och hur mycket jag än borstade så dammade det våldsamt om honom...)


När vi kom tillbaka från ovalen utsatte jag ändå händerna för att putsa sadeln, även om det också ger värk... Men sadeln mår ju väldigt bra av att bli putsad, för Feykir spelar det däremot ingen roll om han är ren eller inte, så jag prioriterade det.


I morgon blir det vilodag för Feykir och bassäng med bastu och stretching för mig för att preparera kroppen maximalt inför tävlingen. OM jag inte ändå faller till föga och åker till stallet och tvättar Feykir efter bassängen. Fast jag hoppas att jag lyckas låta bli!


Om du som läser detta ska till tävlingen i Skellefteå skulle jag uppskatta om du INTE sa något om min skitiga häst! Däremot får du gärna - som Tomas gjorde i kväll - kommentera hur smal Feykir har blivit! :- )

Inga kommentarer: