lördag 15 februari 2020

Ingebjörn på nytt besök

Idag skulle Ingebjörn (equiterapeut) komma tillbaka och kolla/behandla hästarna. Jag åkte till stallet i så god tid att jag skulle hinna rida innan och det blev en sväng bort till vändplanen för en "favorit i repris" av gårdagen. Jag har verkligen behov av att jobba på volt både för att kunna lösgöra och samla och redan när jag började flytta för skänkeln utanför stallet idag kändes det att jag "ridit igenom" henne på volten igår för hon hade mycket lättare att korsa med vänster bak redan från start. 

Framme på vändplanen fortsatte jag uppvärmningen i trav på volt och ganska snart började hon frusta avslappnat. I tölten håller jag fortfarande på att prova mig fram till hur jag kan aktivera henne för att så snabbt som möjligt "hitta" en bra takt. Idag testade jag att rida henne utåtställd i vänster varv, för att få högerbogen på plats och det verkade riktigt effektivt! 

Övergick sedan till "kringelikrokar" i tölt när jag vände m h a ytterhjälperna medan jag successivt samlade henne samtidigt som jag försökte "sitta bakåt" (vilket förhoppningsvis innebar att jag inte föll framåt lika mycket som jag brukar...) och undvika att spänna mig i kroppen. När vi dessutom varvat samlad skritt med skritt på längre tyglar använde jag högersluta i skritt för att förbereda oss för vänster galopp uppför lilla "backen". 

Att rida så pass mycket samling som idag innan jag bad om galopp visade sig vara ett vinnande koncept! För Hamingja gjorde en fantastiskt fin galoppfattning och den efterföljande galoppen blev också vad som måste vara vår bästa vänstergalopp på riktigt länge! Det var höga, runda språng hela vägen, utan att mattas i bakbenen! Annars har hon ju fortfarande ofta velat avbryta vänstergaloppen innan vi riktigt varit ända framme vid slutet av vår galoppsträcka, något jag tolkat som att hon fortfarande är svagare i vänster bak. Men inte att hon fortfarande skulle ha ont, för i så fall tycker jag inte att hon borde hålla i galoppen så pass länge som hon ändå gjort den senaste månaden. 

Eftersom känslan i galoppen var så bra bestämde jag att det fick räcka med detta och vände hemåt igen. Medan jag konstaterade att det definitivt skulle vara en bra idé att även i fortsättningen vänta med galoppen till dess jag hunnit samla henne i tölt. (Insåg nämligen att jag oftast brukar använda galoppen som en del i uppvärmningen och då blir det mer att jag behöver "hålla ihop" henne i galoppen istället för att som nu snarare "släppa fram" henne i o m att hon redan var så samlad.) 

När Ingebjörn sedan började gå igenom Hamingja konstaterade han att hon fortfarande är sned i korset även om hon inte hade några kotor som satt lika snett som senast. Men han tyckte att hon borde ha hunnit bli mer jämnstark i bakbenen vid det här laget och kunde inte se någon riktig förklaring till att hon fortfarande är så pass tydligt svagare i vänster bak... 

Sedan hon först fått stå med de muskelavslappnande akupunkturnålarna och han sedan behandlat henne frågade han om jag fortsatt att stretcha henne efter ridningen, enligt hans tidigare instruktioner. Men som tur var frågade han nu dessutom HUR jag stretchat och då visade det sig att jag hela tiden gjort fel när jag stretchat vänster bak... :-O 

När han behandlade henne första gången för ungefär ett år sedan gav han instruktioner om hur jag ska stretcha efter ridpassen när hon varit varm i musklerna. Och då uppfattade jag det som att jag skulle sträcka vänster bakben framåt. Och sedan dess har vi aldrig kommit in på detaljerna kring stretchingen utan han har bara uppmanat mig att "fortsätt stretcha precis som hittills". Så det har jag ju gjort - fortsatt stretcha fel alltså...  :-O

Det var så här jag hela tiden skulle ha gjort: stretchat bakbenet UTÅT! 

Vilken TUR att vi tillslut upptäckte mitt misstag - så att jag kan göra rätt i fortsättningen! Nu får vi hoppas att detta också innebär att Hamingja till nästa behandlingstillfälle hunnit bli mer jämnstark i bakbenen. Annars tyckte han att man bör kolla upp henne veterinärt igen så det inte finns något problem i vänster bakknä t ex som behöver behandlas. 

Inga kommentarer: