onsdag 26 februari 2020

Fler intressanta insikter från "Effordless rider"!


Tyvärr är det inte en "effordless rider" ni ser på bilden...!

Som jag skrev i mitt förra inlägg på detta tema anser Wendy Murdoch att begreppet "sänk hälarna" är den allra mest missförstådda instruktionen i samband med ridning. Men hon tar också upp något som man ganska ofta hör när ryttares sits analyseras - i alla fall inom det som kallas "centrerad ridning" -  beskrivningen att man i skritt ska "cykla baklänges" med en höft i taget för att understödja hästens rörelser. Detta bygger på det faktum att hästens kors rör sig så men, påpekar Wendy, vi sitter inte på hästens kors utan på dess bröstkorg och den är konstruerad för att förmedla ett jämnt tryck framåt mot hästens huvud.

Det man behöver göra är istället att "öppna upp" höften så att sittbenen kan komma framåt, annars blockerar man rörelsen i hästens kors. Och foten behöver vara i en position där man kan länga överbenet, inte i en position där den blockerar knäts rörelse framåt och trycker bäckenet bakåt (vilket är vad som händer om man pressar hälarna nedåt.) "It´s not about braising your heel, it´s about having your joints avaliable to movement and your back solid!"

Ryttarens knän behöver komma framåt och nedåt - lika mycket på båda sidor. Men vi upplever nog alla att vi är långt ifrån liksidiga och då kan vi ju inte heller förvänta oss att våra hästar ska vara det...! Som ett exempel nämner Wendy att nästan alla människor skjuter fram höger höft när de kör bil. Någon som i alla fall för den som kör bil mycket riskerar att skapa ett "muskelminne" där den naturliga positionen är en framskjuten högerhöft, vilket i sadeln innebär att man "säger" till sin häst att den ska skjuta ut höger bog...!

När jag själv nästa gång satt i bilen och med blicken lyft verkligen kände efter insåg jag också direkt att jag är en av dem som gör detta...! Men som tur är har Wendy flera tips om hur man kan uppnå en större liksidighet hos sig själv och därmed i nästa steg också hos hästen - jag ska återkomma med några av dessa i ett inlägg längre fram!

Inga kommentarer: