söndag 9 februari 2020

BÄVA ÄLGAR!!!

...HÄR KOMMER HAMINGJA!!!

Idag har Hamingja verkligen varit modig! Jag hade bestämt mig för att utmana henne genom att göra ett nytt försök med bilvägen. Vid senaste försöket (i tisdags) kunde jag ju tillslut övertyga henne om att vi vågade rida där t o m utan sällskap och förhoppningsvis hade detta stärkt hennes självförtroende. Så visade sig också vara fallet! Precis som senast försökte jag distrahera henne genom att rida tölt direkt ut från gården och precis som då blev det sedan tvärstopp överst i den lilla backen ner mot bäcken...

Men idag kunde jag nästan direkt få henne att gå fram igen och efter ett par till sådana tvärstopp med snabb återgång till tölt var vi nere på bilvägen! Och redan efter en stund slappnade hon t o m av tillräckligt för att kunna skritta på långa tyglar! Då fick det bli en ganska lång sträcka skritt innan jag övergick till uppvärmningen, när jag efter allt travande den senaste tiden bestämde mig för att fortsätta med tölt istället. Jag red först korta tempoväxlingar m h a sits och röst för att lösgöra, följt av  vänsteröppna i tölt. Och på detta sätt lyckades jag faktiskt aktivera hennes bakdel tillräckligt för att takten skulle kännas ganska bra!

Som vanligt var det även bra för henne mentalt att få arbeta - för när jag sedan testade att ge hellånga tyglar i skritt hade hon ro att gå med nosen nere "i backen" medan hon frustade så belåtet - vilket jag nyttjade till att ge henne en ännu längre skrittpaus än tidigare! I korsningen vid sjön ägnade vi oss åt lite voltarbete och sedan en längre sträcka med sidförande längs vägkanterna efter vägen in mot stan. 

När jag här om dagen läste mina blogganteckningar från senaste Atlikursen (i november) påmindes jag om att träna ryggning följt av samlad skritt som förberedelse för tölten, något jag även tog tag i idag. Och precis som under kursen var det ganska avslöjande hur hon behövde påminnas om att detta faktiskt kan göras med bibehållen längd på halsen...! Vi har uppenbarligen INTE tränat tillräckligt på detta under vintern...! :-O

Vid skoterklubben vände vi hemåt igen och fortsatte med övergångarna halt, rygga, samlad skritt, tölt - nu med högre grad av samling. Jag försökte dessutom m h a förhållningar med sätet hindra henne från att "springa ifrån samlingen" - även detta något jag påmindes om när jag läste i bloggen. (När minnet är "bra men kort" är det VÄLDIGT bra med denna träningsdagbok!!!) 

"Dagens outfit!"

Vid det här laget hade jag ganska länge känt att jag skulle behöva sitta av för att flytta bak sadeln, men visste inte riktigt om jag skulle våga testa... Senast lyckades jag ju inte ta mig upp i sadeln igen när plogvallarna bara bestod av lössnö och därmed inte gav stela kroppen tillräcklig hjälp att "klättra upp"... Men när jag kom till "världens ände-korsningen" bestämde jag mig tillslut för att ta risken - för där hade jag sett ett par lite större snöklumpar som i alla fall såg ganska hårdfrusna ut. Och den här gången behövde jag inte gå hela vägen hem - den första snöklump jag provade höll för att hjälpa mig upp på hästryggen igen!

Under resten av hemvägen fortsatte vi med intervaller av samlad tölt, där höger sluta - och f f a - vänster öppna hjälpte till att skapa och återställa samling och bärighet. När hon sedan fått sträcka ut ordentligt i nedvarvningstölt tyckte jag att det var dags för lite trav även under detta ridpass. Hamingja visade sig ha en klockren "travknapp" - trots att vi var på hemväg - och visade dessutom att hon ingalunda lagt ner sin "satsning mot Solvalla" så det blev REJÄLT drag under galoscherna. 

I o m att vi nu (i mycket snabb takt) närmade oss "älgmarkerna" igen höll jag för säkerhets skull ena handen i manen med förhoppningen att kunna parera en ev undanmanöver från lilla fröken. Men någon sådan blev uppenbarligen aldrig nödvändig, även om hon blev mer spänd igen när vi skulle passera nedanför hästhagarna och uppför backen vid bäcken. Nu tycker jag (och Hamingja!!!) att älgarna får fortsätta hålla sig undan så att hon kan fortsätta att vara jättemodig!!!

Inga kommentarer: