torsdag 27 februari 2020

Hamingja får en "Nära Sylvia-upplevelse"!

En bild från en av Hamingjas tidigare "Nära Sylvia-upplevelser"

När Ingebjörn behandlade hästarna nyligen var han ju lite bekymrad över att Hamingja fortfarande är ojämnt musklad och sa att om det inte jämnat ut sig nästa gång borde hon kollas upp igen av veterinär. I november/december tyckte jag det var väldigt tydligt att hon hade ont, men sedan jag började om att rida i januari har jag inte upplevt det så utan bara att hon fortfarande inte är jämnstark. Men för säkerhets skull bad jag Sylvia rida henne - för hon är ju så oerhört skicklig på att känna av hästarnas status!

Och när Sylvia sedan ringde mig i kväll fick jag veta att hon delade min bedömning om att Hamingja inte hade ont. Hon tyckte också att hon längde halsen bra och var avslappnad där, men att det ändå fanns spänningar kvar i kroppen. "Som att hon går och drar åt handbromsen.,.. hon behöver komma ut och springa ordentligt!" Så Sylvia hade verkligen låtit henne gå på i snabb tölt och även galopperat en hel del. "Sedan började hon slappna av ordentligt och frusta! Och hade hon haft ont någonstans hade hon ju istället bara blivit mer spänd av att få arbeta ordentligt."

Alltså fick jag uppmaningen att rida på i mer tempo i tölten, så att hon blir lösare i kroppen av sig själv. Hon behöver verkligen få jobba för att kunna slappna av ordentligt. "Rid på ordentligt framåt, i tölt och galopp - bara ut och ha roligt! Och starta direkt du rider ut från gården, så att du sätter tonen direkt och hon inte heller hinner börja titta runt så mycket och se spöken. Rid på med mycket tempo och när du sedan börjar bromsa upp måste du vara riktigt snabb att ge STOR eftergift så att hon slappnar av."

Efter denna rapport känner jag mig superpeppad inför att rida i morgon! Det är alltid STOR skillnad när Sylvia ridit Hamingja någon eller några dagar - hennes turbo brukar vara rejält igång och hon brukar vara VÄLDIGT nära att trava mig ur sadeln t ex... så det blir spännande att se vad jag har för häst i morgon!!!

Inga kommentarer: