fredag 25 november 2016

Överraskande bra ridunderlag!

Eftersom Hamingja kändes så trött under sista lektionen förra helgen så har hon för säkerhets skull fått fyra vilodagar - men idag var det dags för ridning igen! Jag var dock orolig för om underlaget verkligen skulle tillåta så mycket ridning... hemma i Kyrkbyn och inne i stan har den lilla snö vi haft regnat bort tidigare i veckan och med det senaste dygnets kalla väder är det nu stenhårt i backen... ma a o INTE ett underlag som jag vill utsätta Hamingja för i onödan...

Men så här års kan verkligen avståndet till havet göra STOR skillnad och under min väg från stan mot Mariebäck märktes det skillnad för varje mil som jag färdades "mot inlandet" och längs grusvägen till Mariebäck låg det faktiskt ett flera cm tjock snölager längs vägkanterna! Hade annars tänkt ha enbart markarbete på ridbanan som nödlösning - men nu bestämde jag mig snabbt för att tänka om och rida ut för att applicera alla instruktioner och tips från Atli på en uteritt istället.

I helgen var det ju oerhört tydligt hur välgörande det är för Hamingja att stretcha musklerna genom att korsa bakbenen - då försvann den inledande passtakten i tölten! Så idag passade jag på att "rivstarta" träningspasset direkt utanför stallet, med skritt på volt där vi flyttade ut bakdelen. Redan från start kändes hon smidigare än i söndags morse - så uppenbarligen hade det varit välgörande för hennes muskler med lite vila!

Vi svängde till höger nere på bilvägen och efter uppvärmning i först tölt och sedan trav med lååång hals tränade vi samlad skritt i intervaller - varvat med skritt på längre tyglar - hela vägen bort till "världens ände". Innan vi vände hemåt igen blev det lite mer voltarbete (och korsade bakben) i korsningen - det gäller ju att passa på när det finns plats att rida på volt trots att man rider längs vägen! Även på hemvägen red jag några sekvenser samlad skritt innan vi övergick till dito tölt. Och om samlade skritten börjar kännas riktigt bra, även uppsuttet, så har vi låååång väg kvar till samma känsla när det gäller samlad tölt... Bara att träna vidare m a o!

Efter några lite längre sekvenser med samlad tölt fick Hamingja en låååång skrittpaus innan vi varvade ner med först tölt och sedan trav med lång hals. När Hamingja fått äta sitt kraftfoder (hon får betfor och luzern) och det var dags att gå ut i hagen igen bestämde jag mig för att låta henne gå med hasskydden från BoT på till i morgon. Förhoppningsvis ska hon inte få mer skav av dem nu när jag sytt på mjuk fleece längs insidans övre kant i båda två - men det får jag ju inte veta om jag inte vågar testa...! Och eftersom jag ska lunchfodra i morgon och planerar att rida innan dess är det ju en ganska hanterbar tid som hon kommer att ha dem på. 

1 kommentar:

Bettinas islandshäst sa...

Härligt när man verkligen får bra verktyg av en tränare man klickar med. :-)