lördag 30 april 2016

Atlikurs - samling från marken


Vi tränar samling från marken - och Malin var bussig och fotade!!! :-)

Efter en sen kväll på Luleå Business Awards var det en något sömning Anna som åkte till Mariebäck på förmiddagen... men som tur var fick jag börja med den sista lektionen innan lunch! I stallet kunde jag till min glädje konstatera att både Lára och hennes sadel saknades - d v s Eva var ute och red henne!

Jag fick börja lektionen med att värma upp som vanligt i skritt, trav resp tölt på volt. Sedan tog Atli över en stund för att visa hur jag skulle jobba med samlingen från marken. Till att börja med stressade hon upp sig lite över pisken och när det började släppa blev hon istället arg över att behöva aktivera bakbenen så mycket. I båda fallen var jag glad att det var Atli som hanterade hennes reaktioner! I det senare fallet bara skrattade han och sa: "Temperament är bra!!!" 

Efter en stund fick så jag ta över och det var MÅNGA instruktioner på en gång...Vänster hand höll jag i bettringen, högerhanden i högertygeln och den skulle vara tillräckligt kort för att jag skulle vara tillräckligt kort för att jag skulle nå att peta med den uppåtvinklade pisken uppe på Hamingjas kors. När jag ville inverka med högertygeln - t ex för att flytta henne mot mig och därmed kontrollera högerbogen - skulle jag göra det genom att föra handen nedåt mot marken. 

Jag skulle börja med att be henne rygga, genom att krama lite på tyglarna och gå mot henne - för att sedan snabbt lätta på tyglarna som belöning så snart hon ryggade. När jag sedan ville att hon skulle gå framåt skulle jag själv börja backa ifrån henne, samtidigt som jag petade med pisken uppe på korset och smackade lite. Energin framåt skulle fångas upp dels genom min position framför henne och dels genom små kramningar på tyglarna vilka snabbt skulle följas av eftergift så snart hon lyssnade.

Det var verkligen mycket att hålla reda på samtidigt! Så det var nog bra för oss båda två att Atli uppmanade mig att ofta ta korta pauser så att hon fick slappna av. När jag sedan fick sitta upp i sadeln var hon redan samlad - det kändes nästan som om Atli ridit henne! Jag fick rida lite samlad skritt och Atli påminde om att det var samma signaler som från marken: rygga med säte och överskänklar, energi framåt med underskänklarna och sedan fånga upp energin genom att "tänka bakåt" med överskänklar och säte. 

Vi gjorde ett par övergångar till tölt där jag skulle försöka bibehålla samlingen m h a sätet (det gäller att komma ihåg att behålla bäckenet vinklat framåt!) Sedan var det dags att låta henne varva ner.

Lektion nummer två inleddes på samma sätt. Atli kommenterade redan i början av min uppvärmning att Hamingja nu var väldigt mjukt och avslappnad direkt från start! Sedan tränade vi vidare på samlingen från marken. Nu började jag få lite mer koll på vad jag skulle göra i alla fall! Och Atli gav fler tips om hur jag skulle använda pisken. Jag skulle peta henne på korset i "intervaller" - d v s först flera "pet" i rad för att sedan när hon svarade med att samla sig belöna henne genom att plocka bort pisken och "lämna henne i fred" en liten stund som belöning. Innan jag åter "petade" på korset ett antal gånger för att sedan lämna henne i fred som belöning när jag fick några fina steg.

Genom att göra på detta sätt blir det tydligt för henne vad jag vill att hon ska göra. Och därmed får jag henne att successivt börja välja samlingen själv - för att få belöningen att "vara ifred" en liten stund. Atli sa att jag gärna ska jobba lite på detta sätt under varje ridpass. I början ska jag inte begära jättemycket samling - utan bara "lite lagom" för att sedan när hon blivit starkare höja ribban lite i taget. 

När jag sedan satt upp i sadeln igen var det ÄNNU tydligare än under förra ridpasset att vi redan jobbat med samlingen! Efter lite samlad skritt fick jag göra övergång till tölt och lyckades hyfsat med att bibehålla bärigheten och avslappningen över i tölten. När vi töltat lite fick vi börja om från att rygga m h a överskänklarna, rida fram m h a underskänklarna och fånga upp energin m h a överskänklar och säte för att samla skritten. Plötsligt lyckades jag faktiskt riktigt, riktigt bra med det! 

"PERFEKT - det där var HELT PERFEKT!!!" utropade Atli och bad mig göra en övergång till tölt, vilken också blev riktigt, riktigt bra! "Det där var HELT PERFEKT!!!" upprepade Atli igen och efter bara ett halvt varv tölt uppmanade han mig att låta henne varva ner ordentligt. "För nu har ni varit jätteduktiga!" Efter en grundlig nedvarvning i tölt resp trav upprepade Atli: "Det du gjorde där i slutet var HELT PERFEKT - det var faktiskt en riktig halvhalt!!!" 

Och jag hade verkligen känt att det hände något mycket, mycket bra i den där sekvensen - och tölten efteråt kändes också riktigt, riktigt trevlig! Det är en så härlig känsla att äntligen få börja rida med lite samling igen! Och samlingen från marken ger verkligen det hela nya dimensioner: hästen får möjlighet att fokusera maximalt på sin egen kropp och jag får både uppleva en tydlig kontakt med hästen och dessutom möjlighet att se hur hon använder sin kropp i samlingen. DET ÄR SÅ ROLIGT ATT RIDA KURS!!!

Inga kommentarer: