måndag 4 april 2016

Väldigt fina hästar - men väldigt olika träningspass...!

Hamingja hör något spännande...!

Igår hade jag en riktig svacka - då jag inte orkade göra något ö h t på hela dagen... Inte kul... Men idag var - som tur var - en annan dag! En dag då jag både orkade jobba och rida BÅDA mina FINA hästar!!! 

Som vanligt började jag med Hamingja - för att orken i alla fall skulle räcka till henne. Hennes temp var lite högre idag igen: 37,7 trots att det inte var soligt - men det hade ju varit en varm dag ändå så jag utgick ifrån att det även idag var värmen i kombination med all den vinterpäls hon fortfarande har kvar som var orsaken till den förhöjda temp:en. Och hon ligger ju fortfarande under veterinärens febergräns. 

Förutom en OK temp så var det ett annat viktigt besked jag ville ha från henne: nämligen om hon upplevde något obehag från bakdelen när vi töltade. Därför hade jag egentligen tänkt rida ut längs bilvägen - för att få en situation som var så lik fredagens ridtur som möjligt - och se om hon fortfarande visade några av sina "tics" eller inte. Men när Sylvia berättade att underlaget längs vägen nu är riktigt, riktigt dåligt att rida på "hästarna sugs nästan fast i leran...!" så bestämde jag mig för att välja ridbanan istället.

Och Hamingja hade inte alls något att invända mot detta - utan det var med oerhört stor iver hon skrittade mot ridbanan! Riktig Lára-entusiasm faktiskt, vilket inte vill säga lite!!! T v tänker jag återgå till att "bara rida rakt fram" - d v s undvika böjda spår och inte be henne korsa bakbenen. Så får jag se om hennes "tics" upphör igen. I o m att hon har svårare att riktigt slappna av på ridbanan - hon är så inställd på att det ska arbetas ordentligt - så törs jag inte uttala mig om detta efter dagens ridning utan väntar till dess jag kunnat jämföra ordentligt, ute längs bilvägen.

Alldeles rakt fram går det ju inte att rida på ridbanan, men vi höll oss ute längs spåret samt bytte varv m h a att vända snett igenom (över någon av diagonalerna) precis som under Atlikursen. Totalt bara 25 minuter, varav mest skritt men endel tölt och trav också (med lång hals). Och efter detta åt Hamingja faktiskt sin betfor (med liiiite havre) i ett nafs - det går framåt även på den fronten!!! Så snart krubban var tom skyndade jag mig att släppa ut henne i hagen igen, så att hon aldrig hann börja stressa upp sig över att hon var instängd. Hoppas vi kommit in i en positiv spiral nu!

Efter detta kunde jag till min glädje konstatera att jag även hade ork till att rida Lára! Och hon blev förstås ÄNNU gladare än jag över detta! Precis som med Hamingja satt jag upp i sadel utanför stallet och kunde sedan än en gång glädja mig över en häst som skrittade mot ridbanan med en oerhört iver! Så UNDERBART med så fantastiskt arbetsvilliga hästar!!! 

Själva träningen av Lára blev däremot snarast en motsats mot Hamingja-upplägget! Jag satsade på kvalitet framför kvantitet - d v s nyttigast möjliga ridpass på kortast möjliga tid. (Så att matte skulle orka.) Vilket innebar massor av tölt och nästan bara på böjda spår! Efter inledande volter med ledande tygeltag övergick jag snart till att rida "kringelikrokar" åt alla håll på ridbanan - med Lára lätt utåtställd i vändningarna och mkt drivning. 

Då blev det oerhört tydligt för mig hur viktigt stödet på yttertygeln är! I början glömde jag det ibland i vändningarna - och då gick hon över i trav några gånger. Men bara jag hade stöd på yttertygeln, stilla hand i övrigt och vände in henne m h a ytterhjälperna så längde hon överlinjen riktigt, riktigt trevligt i mellantempo tölt! 

Jag misstänker att hon får en hel del mjölksyra av denna träning - så vi tog några skrittpauser som hon utnyttjade till att verkligen sträcka ut sig med nosen mot backen. Totalt red jag nog inte henne heller längre än 25 minuter, men det var verkligen intensiva minuter så precis som Hamingja fick hon precis den träning hon behövde - fast ridpassen var så oerhört olika i intensitet! Medan Lára sedan åt sitt kraftfoder satt jag med BamBam i knät och drack te - för att hämta krafter till hemresan. Tänk vilken tur jag har som har så fantastiskt fina hästar!!! Och att jag dessutom kan "låna" en stallkatt då och då!!!

Inga kommentarer: