onsdag 13 april 2016

Nymarinerat!

Hamingja i "nymarinerat" träns!!!

Efter Josefins noggranna rengöring av Hamingjas träns i lördags passade jag på att göra som jag egentligen brukar med allt nytt läder, men som jag av olika anledningar missade innan jag började använda detta träns: att lägga det i paraffinolja över natten. Lädret blir så oerhört fint av detta och håller sig mjukt länge, länge! 

I original hade tränset pannband och nosgrimma med en lackad fläta på, men jag köpte även till en helt "neutral" nosgrimma för att använda om jag ville variera med andra pannband. Och nu tyckte jag det passade bra med lite variation! 

När det gällde ridningen blev det däremot ingen större variation - men det var bara bra! Detta eftersom det innebar ytterligare ett träningspass på ridbanan då Hamingja var avslappnad och fin utan att visa någon antydan till besvär från bakdelen! Under uppvärmningen i tölt med lååång hals kände jag hur otroligt KALLT det blåste... jag hade uppenbarligen alldeles för tunna kläder på mig... Detta kunde dock ganska lätt åtgärdas utan klädbyte: jag såg helt enkelt till att rida mycket trav och vips var jag REJÄLT varm!

För att öka intensiteten lite (konditionsmässigt) red vi sedan mer tölt - nu i en lite högre form med mer drivning fram emot bettet. Innan det var dags för det viktigaste på hela träningspasset:: att låta Hamingja korsa bakbenen för att öka belastningen på hennes bakdel något. Precis som tidigare gjorde vi detta genom att vända upp på kvartslinjen och sidföra ut på spåret, flytta tillbaka in på kvartslinjen o s v. Eftersom hon inte visat några som helst tecken på besvär från bakdelen vågade jag utöka denna del av ridpasset något jämfört med senast. 

Som avslutning travade vi sedan på en stund längs spåret och hon kändes fortsatt avslappnad och fin. Väl i stallet blev det stretching av musklerna i bakdel och rygg m h a två hovkratsar och denna gång helt utan "rasslande" av några upphakningar - ytterligare ett positivt besked! Jag har köpt en säck lucern för att båda mina hästar ska få lite extra protein. Och när dagens betfor serverades med detta tillbehör (förutom lite havre) åt Hamingja med hur god aptit som helst! 

Nu var det Láras tur att få komma ut och röra på sig - och The Queen frustade förståss lika nöjt som vanligt när vi skrittade iväg! Med henne valde jag att rida längs bilvägen, men underlagsmässigt var det verkligen ingen höjdare... Därför blev det inget längre ridpass, men vi hann bl a med en lång högergalopp (efter en FANTASTISKT fin galoppfattning när jag bara sköt fram högerhöften en aning) och sedan några intervaller tölt med samling och längd på halsen. 

Hon blev dock ganska flåsig trots att det verkligen inte var särskilt varmt ute idag... Tillbaka i stallet tog jag därför hennes temp för säkerhets skull. Den visade 38,1 vilket är högre än normalt - men fortfarande under veterinärens gräns för feber. Och då hade vi ju dessutom precis ridit. Kollar jag hennes temp innan ridningen nästa gång så bör hon ju ha en bra bit lägre...

Även Lára uppskattade det nya inslaget i kosthållningen: krubban var oerhört renslickad när hon ätit sin ranson av betfor, havre och lucern. Däremot kommer hon inte att uppskatta att jag ännu en dag lägger ut bild på Hamingja här i bloggen... SKÄRPNING MATTE!!! Det är hög tid att bildbomba med den riktigt, riktigt FINA hästen!!!

Inga kommentarer: