fredag 22 april 2016

Fin, finare... Hamingja!

Fin, finare... HAMINGJA!!!

Idag var det verkligen ingen som helst tveksam om att det är april månad... vi har haft sol, snö, hagel och regn om vart annat hela dagen...! Medan jag tränade Hamingja på ridbanan hann vi därför också ha "alla väder". Jag hade glömt stretcha hennes rygg och bakdel innan ridningen, men vågade mig ändå på att lägga in ännu lite mer volter: i skritt, tölt och trav. 

Hon verkade MKT tillfreds med detta - det innebär verkligen en trygghet för henne när vi kan jobba efter Atlis system så att hon känner igen sig och vet vad som kommer att förväntas! Och även om det fortfarande bara var stora volter och inte alls lika omfattande voltarbete som på en lektion för Atli så märktes det skillnad: redan den inledande uppvärmningstölten blev just tölt direkt från start, istället för att först innebära skumpig grisepass. 

Senast provade vi ju några galoppfattningar med mkt gott resultat. Då gjorde vi dem från halt, som vi brukar. Men när vi ska rida vårt fyrgångsprogram på träningstävlingen på söndag har jag tänkt göra galoppfattningen ur skritt - så idag bestämde jag mig för att träna på detta istället. Det blir ju lite mindre belastning på hennes bakdel då. Det är dessutom alltid lite vanskligt att göra halt på ovalbanan - för det räcker nämligen med att hästen ska råka ta ett enda steg bakåt för att man ska bli diskad... 

Nu är det ju visserligen bara träning på söndag, men tanken är ju ändå att man ska rida som om det vore tävling på riktigt. (Men för att stärka hästen och förbättra galoppen är galoppfattningar ur halt effektivast - så därför har vi mest tränat på det.) Men min lilla stjärna fixade förstås även galoppfattningarna ur skritt hur bra som helst - och efter tre fattningar i vardera varvet avrundade vi med lite travarbete. Då var det rejält "tryck" i steget - galoppen hade verkligen fått henne att "tagga till"! 

Det är nog bra att jag valt att rida ensam på banan på söndag - annars skulle det antagligen bli rejält svårt att få henne att ta det så lugnt som jag fortfarande vill att hon ska...! Men en stunds travarbete fyllde sin funktion, för när jag en stund senare lät henne gå över i långsam nedvarvningstölt slappnade hon genast av, sträckte hon ut hela lååååånga halsen så att nosen nästan nuddade backen och frustade så belåtet!. PRECIS det fysiska och psykiska läge som jag vill att vi ska vara i när vi avslutar våra träningspass!!!

Lára har föresten jobbat inom besöksnäringen idag! Malins mamma, som är på besök från Östersund, lånade henne så att de kunde rida ut tillsammans. Både Lára och mamma Irja verkade mycket nöjda efteråt! En win-win, precis som vanligt när  Lára är inblandad! 

Igår var det också ridning för Láras del - med Josefin i sadeln. Och i morgon händer något stort: då kommer Eva ÄNTLIGEN hem från Förenade Arabemiraten! Nu ser Lára och jag verkligen fram emot att hon ska börja "jobba igen" allt hon missat i medrytteriet under de senaste tre åren! 

Inga kommentarer: