söndag 17 april 2016

Koll på yttertygeln! Eller inte...!

Lára i fotostudion! Foto Andreas Fernandez

Morgon i stallet - en regnig sådan... När jag sladdade fram med bilen längs den nu ÄNNU lerigare bilvägen till Mariebäck konstaterade jag att allt talade för ridbanan idag! Hamingja var först ut och hon var pigg som en kanonkula idag - tog i så att hon höll på att trava mig ur sadeln redan under uppvärmingen! Var det den efterlängtade galoppen i fredags som gav mersmak kanske?!

Idag blev det dock ingen galopp - men däremot "höjde vi ribban" lite, lite när det gällde ridning på böjda spår. Började med att rida stora serpentinbågar mellan långsidorna - först i skritt och sedan i långsam tölt. Förutom att serpentinerna ger en mjukare övergång till ridning på böja spår än att direkt rida på volt så var det bra träning för oss även på fler sätt! För Hamingja var det jättenyttigt att träna på att INTE öka tempot bara för att jag ber henne ändra riktning. Och själv såg jag till att kontrollera (=korrigera) min sits efter varje vändning så att jag satt ordentligt på rumpan - jag har ju alldeles för lätt att falla framåt...

Efter detta red vi också på riktigt stora volter, i skritt, tölt och trav. Efter all rakt fram-ridning känns det MKT bra att kunna börja böja lite på henne igen!!! Avslutade travarbetet med att rida längs spåret en stund i båda varven. Och konstaterade att jag nog faktiskt börjat få liiiite bättre koll på min yttertygel ändå! Det går framåt - även om det inte går så fort!

En liten skrittpaus, följd av sidförande på (i skritt) i sicksack mellan kvartslinjen spåret på långsidorna och sedan skritt på lång tygel fick avsluta träningspasset. Stretchingen efteråt resulterade inte i något knastrande ljud (hade stretchat även före ridpasset - med samma goda resultat) och det känns ju jättebra att vi hittills har kunnat hålla igångsättningen på en nivå som varit lagom för henne!

 Som ni ser har Hamingja hållit figuren bra i vinter! 

Medan Hamingja mumsade kraftfoder gjorde jag i ordning Lára för att även hon skulle få en genomkörare på ridbanan. Och hon var förståss lika ivrig som alltid när vi skrittade till ridbanan! Där inledde hon mkt imponerande i skrölt - för hon hade faktiskt tid att hålla ett riktigt lågt tempo (skrölt ska ju vara ett mellanting mellan skritt och tölt - men Lára vill ju helst att det ska gå lite fortare...!) Och DESSUTOM kunde vi länga överlinjen riktigt, riktigt mycket utan att hon gick över i trav!

Sedan jobbade vi med samling i tölten och "Atlivändningar" ("nästan tölt-piruetter"). Matte fick verkligen fokusera på att DRIVA och SITTA PÅ RUMPAN i vändningarna - men då blev de riktigt, riktigt bra!!! Jag red även lite "kringelikrokar" över ridbanan i tölt och i en vändning hör jag för min inre röst hur Sylvia ropar "STÖDET PÅ YTTERTYGELN!!!" och i samma stund går Lára över i trav...

Hm...visserligen är det ju bra att jag vet vad som är problemet... MEN det vore ju ÄNNU bättre om jag såg till att agera innan det var för sent... Särskilt i denna situation när det var så förutsägbart att det skulle bli trav om jag slarvade med stödet på ytter...! Var det inte jag som dessutom nyss tänkte att jag börjat få lite koll på den där yttertygeln - när jag red Hamingja...?! Det får väl vara med ordentlig betoning på LITE i så fall...!!!

Men ingen skugga ska falla över Lára - som vanligt gjorde hon precis allt rätt bara matte skötte sin del! Hon jobbade med en trevlig överlinje med samling i tölten - min lilla stjärna!!! Samtidigt som hon förståss lät höra sina "du hör väl hur oerhört duktigt jag arbetar?!!"-ljud/grymtningar! 

Inga kommentarer: