lördag 9 april 2016

A woman´s gotta do what a woman´s gotta do...!

"Pigga gänget": Hamingja, Litlamin och Hremsa som kan anas bakom Litla.

När jag kom till Mariebäck idag tränade Lára och Josefin för fullt på ridbanan. Hos "stoflocken" var det däremot inte särskilt mycket aktivitet... Jag lyckades faktiskt smyga fram tillräckligt nära för att fota denna bild, precis innan Hamingja studsade upp. För hon hade förståss full koll på mig! Sedan Lára flyttade över till Yr:s hage har ju Hamingja fått rycka in och bli flockledare hos stona. Hon har inte verkat helt nöjd med att ta det ansvaret... but a woman´s gotta do what a woman´s gotta do...!

Idag var hennes temp bara 37,2 - perfekt!!! Det blev ett pass på ridbanan även för oss - igår lärde vi oss ju den hårda vägen att om Sylvia säger att det är för dåligt ridunderlag på bilvägen så ÄR det verkligen för dåligt ridunderlag på bilvägen...! 

Varvade skritt, tölt och trav som uppvärmning och när vi sedan töltat lite till och hon fortfarande inte visat någon antydan till "tics" tog jag det som ett glädjande tecken på att vi kunde våga oss på liiite mer än bara rida "rakt fram". Både massör-Tomas och Atli påpekade ju betydelsen av att ge hästen tid att träna upp sin koordination igen efter en vila. En frisk häst kan vila ett par månader utan att tappa kondition eller styrka - men koordinationen försämras däremot snabbt. Så en bra och skonsam igångsättning innebär att man ger hästen tid att i lugn och ro träna upp sin koordination igen. 

Så när jag nu kunde "lyxa till" träningspasset med lite sidförande började vi i skritt när vi red längs spåret, flyttade några steg in från spåret och sedan tillbaka igen. När vi upprepat detta några gånger på resp långsida och Hamingja fortsatte att kännas helt avslappnad och obesvärad vågade jag "skoja till det" lite i tölt också! Då vände jag in på kvartslinjen, red parallellt med långsidan en liten stund för att sedan sidföra ut på spåret. Inte heller detta verkade orsaka något omedelbart obehag hos Hami i alla fall.

Efter en skrittpaus då jag passade på att visa Josefin hur jag brukar använda vändningar m h a ytterhjälperna för att få "gummibandshästen" Lára mellan hand och skänkel, travade vi lite mer längs spåret innan vi avrundade för dagen. Hela ridpasset kändes Hamingja så härligt avslappnad och utan besvär - så nu hoppas jag bara att den känslan håller i sig till i morgon!!!

Även idag hade jag använt Carros sadelgjord från Equitec - och nu känner jag mig ganska säker på att jag ska köpa en sådan till Hamingja. En som dessutom är 5 cm kortare än hennes nuvarande sadelgjord så att den kan fungera till min numera så vältränade (lagom i hull) häst även när all vinterpäls är borta!

Inga kommentarer: