fredag 15 april 2016

Första galoppen på flera månader!

En favoritbild från senaste Atlikursen: Hamingja och jag var "taggade"! Det är ju så KUL att rida kurs - även om det "bara" handlar om "rehab-ridning" som det var senast för oss. Oerhört värdefullt att få ta del av Atlis kunskaper även inom detta område!!! Med hjälp av dessa samt alla tips från massören hoppas jag att Hamingja är redo för nya utmaningar när Atli kommer tillbaka i slutet av april!

Så här års är det VÄLDIGT tydligt hur snabbt bilder med snö kan kännas "daterade"... För hade bilden varit tagen i dagarna hade vi bara haft lera runt fötterna... Och inte kommer den att kännas mer aktuell nästa vecka - så det är lika bra att "slänga in" den nu innan det är för sent! :-)

Nästa söndag ordnar Midur för första gången en träningstävling där man har möjlighet att rida valfritt program för att skaffa erfarenhet till sig själv och hästen - och även kan välja att rida ensam på banan om man vill det. Jag har utgått ifrån att det skulle vara för tidigt i igångsättningen för att jag skulle kunna anmäla Hamingja. Men nu har hon ju hela veckan kommit med positiva besked ang de tidigare besvären uppe i korset och på en ovalbana rider man ju nästan bara rakt fram...

Då återstod frågan om hon hämtat sig tillräckligt från virussjukdomen för att orka med denna påfrestning? När jag på väg till stallet idag började fundera på saken tänkte jag först att vi ju kunde rida en T8-uttagning med bara ett varv åt vardera hållet i valfritt tempo tölt. Då får hon "lulla på" utan samling och det blir bara två varv totalt - perfekt!

Men när jag väl kommit så långt att jag faktiskt börjat tänka tanken att vi kunde anmäla oss tyckte jag ju att det hade varit mycket roligare att rida V5 - d v s en fyrgångsklass utan ökad tölt. Även där kan hon ju få "lulla på" utan samling i töltvarvet, men vi får även tillfälle att rida trav, skritt och galopp. Under förutsättning att hon verkligen har kondition för detta. Inte lätt att veta när vi den senaste tiden bara ridit på ridbanan...

Därför blev målet med dagens ridpass att ta redan på hur det egentligen ligger till med hennes "ork": det var dags att åter ge oss ut längs den leriga bilvägen och kanske t o m galoppera - det senare har vi inte gjort på mer än två månader! Igår glömde jag ju att stretcha hennes rygg och bakdel efter ridpasset men idag kom jag istället faktiskt ihåg att göra det INNAN vi red. Efter några "tysta" dagar kom det nu åter ett litet knaster när hon sköt rygg ordentligt - så uppenbarligen är det viktigt att jag kommer ihåg att göra detta regelbundet för att lösa upphakningarna medan de ännu är små och oförargliga.

Efter att ha skrittat ner till bilvägen red jag sedan var sin lång sträcka tölt resp trav (försökte uppskatta ungefär hur långt ett varv runt ovalbanan är) med bara en kortare skrittpaus mellan. När vi passerat korsningen vid sjön ("världens ände") och kom ut på vägen mot Bälingeberget och in mot stan så blev underlaget direkt oerhört mycket bättre! Jag bestämde mig att det var dags för en galopp - eller rättare sagt två eftersom jag ville rida både vänster och höger galopp.

Tillsammans motsvarade nog galoppsträckorna ungefär ett varv runt ovalbanan och efteråt kunde jag till min glädje konstatera att Hamingja inte alls blivit "tokflåsig"! Skönt - ytterligare ett tecken på att hon återhämtar sig som hon ska! Nu galopperade vi visserligen väldigt sakta och lugnt - men eftersom man kan välja att rida ensam på banan så räknar jag med att kunna ta det lugnt även på ovalen. Vände hemåt och inledde som vanligt med en lång skrittpaus. Vilket innebar att vi faktiskt "slösade bort" det bästa ridunderlaget under hemvägen med att skritta....!

Men den leriga Mariebäcksvägen har under de senaste dagarna blivit åtgärdad genom att de kört ut en massa grus - och även om det är ganska grovt så är det tack och lov inte de jättestora vassa stenar som de använt så många gånger tidigare. Stenar som orsakat oerhört många punkteringar - och gjort att vi inte vågat rida längs vägen p g a risken för hovbölder. Så även på tillbakavägen blev det både trav och tölt - vilket Hamingja verkade orka med riktigt bra! Alltså blir det en V5-uttagning för oss nästa söndag! KUL!!!

Även Lára har haft en mycket bra dag idag när Sylvias halvsyster (som bara är några år äldre än Olivia) lånade henne. De red ut på egen hand vilket förstås funkade hur bra som helst - min Lára är verkligen en klippa!!! Annars laddar Lára för att medryttar-Eva ÄNTLIGEN ska flytta hem igen efter tre år i Förenade Arabemiraten. Jag har också förklarat för Eva att hon under de här åren hamnat REJÄLT "minus på flexen" - så nu har hon MASSOR hon behöver rida igen! Och Lára är förståss den första att hålla med mig!!!

Inga kommentarer: