söndag 1 maj 2016

Fokus på samling - från marken och uppsuttet

Visst syns det att vi är GRYMT fokuserade - både Hamingja och jag?!!

Ny kursdag och jag skulle åter få rida min fina Hamingja för Atli - YAY!!! Vi värmde upp precis som vanligt och sedan skulle jag åter arbeta henne från marken. Hon var betydligt lugnare idag - har uppenbarligen börjat förstå vad det är som förväntas av henne! Fast i början var hon t o m FÖR lugn och reagerade inte särskilt mycket när pisken nuddade hennes bakdel. Då påpekade Atli att man börjar med den lätta signal man vill att hästen ska lyssna på, men om den inte lyssnar ska man genast ge en betydligt starkare signal - så kommer hästen snart lära sig att reagera redan på den lätta signalen. (Om man istället fortsätter "tjata"den lätta signalen trots att man inte får någon respons lär man istället hästen att den inte behöver lyssna...)

Sedan Atli dessutom hjälpt mig att förstärka signalen blev det en helt annan reaktion från Haminjga, men hon blev fortfarande inte alls lika stressad som igår. Och när vi sedan tog en paus sträckte hon direkt ut halsen och slappnade av! Atli påpekade hur fint hon slappnade av - "nu vet hon vad det handlar om!" Efter ytterligare några intervaller med samling var det dags för mig att sitta upp i sadeln igen - och jag fick samma häftiga känsla som igår: det kändes som om Atli hade ridit henne!

Vi ryggade m h a överskänklarna och sedan fick jag rida en ganska lång sträcka samlad skritt utan övergång till tölt - istället fick jag låta henne slappna av och sträcka ut på längre tyglar en stund. Efter ny intervall samlad skritt fick vi sedan göra övergång till tölt och hon behöll bärigheten riktigt bra i övergången! Inte heller nu kändes hon lika stressad och spänd i tölten som igår!

Efter detta hade hon dock inte riktigt tid att skritta... så Atli uppmanade mig att sidföra till dess att hon lugnade ner sig. Det blev ytterligare några intervaller till med samlad skritt och övergång till tölt - där Atli även påminde mig om att jag nu ska ha ett belastande säte som driver hästen framåt och så att hon kommer upp framför mig. När jag sedan gick in på en volt för att låta henne varva ner sträckte hon direkt ut halsen och började frusta avslappnat!

Inför lektion nr 2 (HJÄLP  - är kursen nästan slut REDAN??!!!) påpekade Atli att jag ska fortsätta träna på samlingen från marken regelbundet. Ju oftare jag gör det desto snabbare kommer hon att bygga upp de muskler som krävs för att kunna gå vidare i samlingen. "I början belönar man redan ett försök att göra rätt. Sedan höjer man kraven successivt." "Det som kan hända längs vägen är det vi såg igår - att hon blir stressad och spänd. Då är det oerhört viktigt med pauserna! Ge henne många pauser och BERÖM - så slappnar hon av igen!"

Sedan sa Atli som han brukar inför kursens sista lektion: "Nu får du rida självständigt, som om det vore i morgon när jag inte är här. Jag kommer bara att rycka in och  hjälpa till ifall det behövs!" Vid det här laget var Hamingja ÄNNU mer avslappnad under uppvärmningen så redan när vi skröltat runt på volt med nosen i backen en liten stund tyckte Atli att jag skulle övergå till att aktivera henne mer genom att flytta ut bakdelen då och då.

Både arbetet från marken och sedan samlingen uppsuttet gick ÄNNU bättre än under förmiddagen så jag blev REJÄLT Hami-hög när lektionen fortsatte! Och nu var dessutom Johan på plats med kameran så att jag kunde få lite bilder som hjälp för minnet! Det mesta flöt faktiskt på riktigt bra trots att jag till största delen red "på egen hand"! Men Atli fick förståss påminna mig om det belastande sätet igen - eller som Sylvia skulle ha uttryckt saken: "SITT PÅ RUMPAN!!!"

Sylvia har räknat ut att Atli varit här och tränat oss under hela 14 års tid! "Alltså borde man kanske kunna det här nu?!" Men med ridning blir det ju bara svårare och svårare ju mer man lär sig... "Still confused - but on a higher level...!" är ett uttryck jag tycker stämmer rätt så bra! Och efter denna toppenhelg är man ju bara än mer inspirerad att träna vidare!!!


Även Lára har haft en toppenhelg! I morse var Eva ute och red henne igen. Så istället för att stå och vänta på att förhoppningsvis bli riden kunde en oerhört belåten Lára tillbringa resten av dagen sovandes i solen! Ja, när hon inte helt skamlöst flirtade med fuxhingsten i hagen bredvid, vill säga...! Hon har flirtat med honom hela helgen - vårkänslorna har uppenbarligen fått henne att helt förtränga hur illa hon tyckte om att ha ett föl...! Hingsten i fråga har samtidigt presterat "all time high" på denna kurs - så nu vill kanske hans matte att Lára följer med dem som trigger när det är dags för tävling! 

Inga kommentarer: