lördag 28 maj 2016

Tävlingsdebut med Hamingja!

Idag var det dags för min och Hamingjas (riktiga) tävlingsdebut! (Vi var ju på en träningstävling för några veckor sedan - men den här gången var det tävling på riktigt!) Och min fina tjej var SÅ DUKTIG!!! Lilla fröken var riktigt fokuserad och kommunicerbar hela dagen - det går framåt!!!

Det var en lokal tävling i Midurs regi, med uttagningar och finaler samma dag. Eftersom vi så nyss har fått börja om med samling och böjda spår, efter en lång periods rehab (både p g a skada i korset och en infektion med hög feber) då vi bara red tölt i lång, låg form hade jag anmält oss till den lättaste töltklassen T8. Då rider man valfritt tempo tölt i båda varven.

I uttagningen var det tydligt att vi inte hunnit komma igång tillräckligt med samlingen... Hon är fortfarande ovillig att ta i tillräckligt med sina bakben - det är ju JOBBIGT - så hon gick emot bettet, spände sig och blev passaktig i tölten... och allt detta drog förståss ner poängen. MEN dessa räckte ändå till en plats i eftermiddagens A-final!

När det sedan var dags för finalen var hon ju lite trött och man kunde ha förväntat sig att hon då skulle ha gått emot handen ÄNNU mer... men istället var hon faktiskt med mig på ett HELT annat sätt och kändes riktigt fin! Ett par gånger blev hon visserligen rädd för något på banan och kastade sig iväg, vilket förståss inte är bra för poängen... Men båda gångerna var hon snabbt tillbaka i den trevliga känslan igen - definitivt ett STORT framsteg att hon kunde återfå sitt fokus efter en sådan händelse! Det känns som att vi har betydligt större marginaler än tidigare när ett sådant missöde inte behöver innebära att allt är "kört"!!!

Vi behöll vår femteplats från uttagningen, vann överlägset gjorde Sylvia med lillebror Hector. Båda syskonen fick beröm vid utrustningskontrollen för väldigt fina munnar! Vi använder samma sorts bett (se bilden ovan) och strax innan hade huvuddomaren gjort sig lustig över att det var så många ekipage som red med detta bett... Men när han sedan konstaterade att både Hector och Hamingja var "perfekta i munnen" kunde vi ju kontra med att vi ju använder ett bett som är väldigt snällt och inte kan råka nypa dem i mungiporna!

För min del - som varit riktigt risig i kroppen hela veckan - kändes det alldeles tillräckligt att bara rida en klass idag. Särskilt som det var både uttagning och final samma dag så jag red ju ändå två starter. I morgon är det en ny tävling - då Midur anordnar SM-kval med enbart uttagningar. Som motvikt till dagens start i den lättaste klassen ska vi då ge oss på en av de mest krävande: Fyrgång V1. Men eftersom det inte är några finaler blir det istället bara en start för oss.

Anledningen till att jag inte anmält mig till någon lättare fyrgångsgren är att man i V1 rider ensam på banan. Jag är nämligen inte säker på att jag kan kontrollera Hamingja i galoppen om en annan häst kommer ikapp oss bakifrån... Så för att få en så positiv upplevelse som möjligt för oss båda och inte heller riskera att förstöra för andra väljer jag att bortse ifrån sådana "detaljer" som att vi inte hunnit lära oss vare sig arbetstempo tölt eller ökat tölt ännu... Vi får helt enkelt göra vårt bästa och hoppas att vi fixar skritt, trav och galopp på ett bra sätt i alla fall! Så det är bara att ni håller tummarna för oss i morgon!!!


Inga kommentarer: