fredag 6 maj 2016

Det finns hästskötare... och så finns det HÄSTSKÖTARE!!!

Eva och Josefin i all ära...men idag var Láras favorithästskötare Julia på plats!

Lára ser så nöjd ut att jag tror hon tänker: "Jag har en mycket enkel smak: nöjer mig med det allra bästa!" Själv var jag på jobbet när jag fick denna bild sänd till mig - och det kändes förstås bra att t o m få bildbevis på att Lára var i så goda händer! Och snacka om att tjejen är "stylish" när hon t o m ser till att borsten matchar "dagens outfit" - där tror jag t o m att Carro ligger i lä! 

Efter denna behandling som verkligen var värdig en drottning tog Josefin hand om ridningen. Och hon gav som vanligt Lára betyget: med beröm godkänt! "Inget i handen... jag kunde rida med bara säte och stöd på ytter!" Det låter PRECIS som Lára!!!

Själv kom jag ut till stallet först vid 16.30 och då var det fortfarande 18 grader i skuggan! Helt otroligt när det bara är i början av maj!!! Hamingja fortsätter att få mattes hjärta att smälta genom att glatt komma när jag ropar på henne - och detta TROTS att hon behövde gå där det var blött och lerigt...!!! Lilla fröken gillar ju annars verkligen INTE att bli blöt och lerig om fötterna...

Som belöning för detta fick hon inte bara en karamell utan blev även befriad från ytterligare en REJÄL omgång vinterpäls. Men nu kan den väl ta slut snart...???!!! Efter detta blev det ett nytt träningspass på ridbanan där vi än en gång repeterade övningarna från kursen för Atli. I det stora hela tycker jag det går riktigt bra med träningen från marken - trots att det är nytt för oss båda! Men självklart finns det en STOR förbättringspotential!!!

När jag jobbade henne från marken i höger varv i förrgår hade jag problem med att hon flera gånger kastade ut innerbogen och helt enkelt försökte springa iväg från mig. Men idag var hon faktiskt inte riktigt lika fräck. Hon gjorde visserligen ett par försök att kasta sig framåt när jag lät pisken nudda henne på korset, men började aldrig springa utan lyssnade när jag ville bromsa upp henne. Ett litet framsteg m a o! Men jag såg både till att vara extra noga med min placering snett framför henne för att på så sätt inverka mer bromsande, samt lät henne också rygga lite extra för att "återinstallera" förhållningarna. 

Träningen fortsatte sedan uppsuttet men då var jag lite försiktig med hur mycket samling jag bad om. Eftersom det var så oerhört varmt för henne i vinterpälsen - hon var redan rejält svettig - ville jag inte kräva för mycket och därmed riskera att provocera fram protester i onödan. Men vid några tillfällen kom hon ändå upp med bogarna lite mer både i skritt och tölt - så att jag påmindes om den häftiga känslan jag fick uppleva under kurshelgen!

Varvade sedan ner grundligt i både tölt och trav, på volter och längs spåret. Atli har ju gång på gång betonat hur viktigt det är att hon får varva ner och slappna av ordentligt både fysiskt och mentalt efter varje tillfälle då jag bett henne om lite extra. Hon har ju lätt att stressa upp sig när man kräver lite mer och det är oerhört viktigt att hon inte har någon sådan stress kvar "i systemet" när träningspasset avslutas för då kommer det att följa med till nästa träningspass och snart har man skapat en ond cirkel...

Men nu jobbar vi alltså på att skapa goda cirklar istället! Till den låååånga listan med allt vi har att jobba på hör (förstås) också mattes skröpliga kropp. Där har de mkt stela höftböjarna varit mest akut - men efter att ha stretchat flera gånger/dag den senaste veckan märktes det faktiskt en liten förbättring redan idag! Och just i detta fall har det varit en fördel att jag inte ridit så många dagar. För de dagar jag rider blir stretchingen till stor del bara att jag återställer det som dagens ridning "ställt till med". Men när jag även stretchar flera gånger de dagarna jag inte rider hinner jag även öka rörligheten lite successivt! Och med något mindre stela höftböjare hamnar jag mer rätt i sadeln och då faller jag inte heller framåt riktigt lika lätt i tölten. En god cirkel alltså - även om jag som vanligt har dåligt tålamod med mig själv och vill att det ska gå så mycket SNABBARE...!!!

En MKT belåten Hamingja rullar sig grundligt efter träningspasset!

Inga kommentarer: