söndag 15 maj 2016

Vi tjuvtränar på ovalbanan!!!

Som tur var hade vi en "ponnymamma" (Carro) med som kunde föreviga oss!

I eftermiddag åkte vi till Midurs ovalbana på Bodentravet för att "tjuvträna" lite inför tävlingen om knappt två veckor! Hamingja fick sällskap i transporten av storasyster Hremsa, så att Sylvia kunde få med alla tre hästar hon ska tävla. (Hremsa, Hector samt Carros fina Freyr!) Vädrets makter var verkligen med oss idag - strålande sol och bara ljumma vindar! Tidigare i veckan fick jag upp en sådan där Facebookpåminnelse om vad jag gjorde för tre år sedan. Det stod: "Finaldag på Midurs SM-kval! 5 plusgrader är i alla fall varmare än igår - och inget snöblandat regn ännu i alla fall...!" Brrrr - hoppas tävlingsvädret i år blir mer som idag!!!

Det märktes väldigt stor skillnad på Hamingja idag jämfört med vid träningstävlingen - vilket också var hennes första besök på travet detta år. Nu var hon oerhört mycket lugnare när jag lastade ut henne och väl inne i gäststallet stod hon lugnt och avslappnat medan jag gjorde i ordning henne - istället för att spänt trampa runt och gnägga. Och detta höll i sig när vi sedan skrittade bort till banan - trots att vi inte hade sällskap av någon av de andra Mariebäckhästarna. Men så var hon ju så oerhört RUTINERAD nu!!!

Inför träningstävlingen fokuserade jag ju på att avdramatisera vistelsen på ovalbanan och ägnade nästan hela vår uppvärmning till att först promenera runt med henne där och sedan rida. Då låg det fortfarande många snöhögar (de flesta dessutom med livsfarligt grus på) runt banan så det var mycket väl använd tid! Men tyvärr hade vi sedan för lite tid till att på samma sätt avdramatisera vistelsen utanför ovalen - så när jag red ut för att värma upp "på riktigt" så blev hon jättespänd igen.

Denna gång inledde jag därför med att skritta en lång sträcka längs travbanan för att sedan värma upp på volter. Först i skritt då jag kom ihåg Sylvias instruktion att noga stämma av att hon verkligen svarade på en flyttande skänkel genom att korsa bak UTAN att först gå emot handen. Och tack vare detta fick vi samma effekt med oss till tölten! Dagen till ära hade vi föresten hennes nya viktboots på! Sylvia hade ju beordrat boots på till nästa lektion, så jag tyckte det var lika bra att ta tag i saken redan idag.

På ovalen började vi sedan med lite "joggingtölt" då jag försökte fokusera MASSOR på alla komponenterna i min sits - precis som när jag red på ridbanan senast. Efter några varv övergick jag till att successivt försöka höja tempot i tölten - utan att hon blev spänd - och tack vare träningshjälpen vi fått av Sylvia gick det i alla fall hyfsat. Nu var vi rejält varma både Hamingja och jag så vi fick ta en längre skrittpaus innan det var dags för allvaret!

Jag har ju anmält oss till V1 - alltså SM-kvalklass - på söndagens tävling när man nu har möjlighet att göra det trots att man inte uppnått de kvalpoäng som annars krävs. Känns ju ganska galet eftersom vi inte har tränat någon ökad tölt alls... men jag vill ju som sagt än så länge helst rida ensam på banan när det är dags för galopp. Då kan man ju inte fastna i så små "detaljer" som att man inte har någon ökad tölt ännu...! Därför visste jag verkligen inte vad jag skulle vänta mig när vi nu skulle göra vårt första försök att rida ett V1-program...

Det är fri gångartsföljd och jag har valt att hålla mig till ordningen: arbetstempo tölt, trav, skritt, galopp, ökad tölt. Vårt första försök gick ändå efter omständigheterna rätt OK - övergångarna fungerade hyfsat och trav, skritt samt galopp flöt på rätt bra. När vi passerade Sylvia och Hector i det som skulle förställa ökad tölt ropade jag till henne att jag var tacksam att de skrittade för tillfället, så såg vårt tempo i alla fall liiiiiite högre ut... "Jaha, du rider arbetstempo tölt nu?!" retades Sylvia!

När Hamingja och jag flåsat färdigt - vilket tog en bra stund - gjorde vi ett nytt försök att rida samma program. Nu flöt det på betydligt bättre - t o m i ökade tölten! Dels klarade jag att göra övergången från galopp till ökad tölt med (nästan) bibehållen fart och dessutom klarade vi att hålla ett högre tempo hela varvet. Men hon blev lite spänd och hög i formen, så efteråt tipsade Sylvia om att jag skulle passa på att  "böja loss" i det ökade tempot nu när jag kunde göra mer sådant än vad man kan på tävlingen, för att hon skulle slappna av bättre och därmed bli renare i takten.

Att rida ett helt V1-program till kändes dock väl ansträngande - i alla fall för mig - så jag valde att bara ta slutet: ett halvt varv galopp och sedan hela varvet ökad tölt. Det skadade verkligen inte att få träna övergången en gång till - ännu en gång "tuffade hon på" i ett ganska bra tempo och med mer böjning blev också takten bättre!

"After work" i stohagen!

Nu var jag jättenöjd med vår insats för dagen, så vi skrittade tillbaka till stallarna där jag passade på att ge Hamingja det första stora "vårbadet"! När även Hremsa var avduschad lastade jag de två fina systrarna och styrde hem till Mariebäck igen. Där såg de förståss genast till att de obehagliga "rena områdena" de råkat få i pälsen blev återställda!

Det var föresten ganska många Miduriter som passade på att träna på banan i eftermiddag - KUL!!!

Inga kommentarer: