fredag 1 maj 2015

Out in the fields!!!

Idag fick Hamingja och jag fick ÄNTLIGEN rida ut i terrängen igen!!!

Senaste gången vi var "off road" var faktiskt 18:e december - då Hamingja gjorde kullerbyttan som slutade med hjärnskakning för mig... Då hade vi ingen snö - det var därför jag slog huvudet så illa i den hårdfrusna marken. Men när jag tillslut var tillbaka i sadeln igen (mer än en månad senare) hade vi fått så mycket snö att plogvallarna gjorde det omöjligt att lämna bilvägen. Och så har det varit sedan dess.

Jag har verkligen LÄNGTAT ut i terrängen igen och idag hittade vi ett ställe där plogkanten var nästan borta och det dessutom torkat upp tillräckligt i skogen innanför för att det skulle funka att rida! Förutom att det var HÄRLIGT var det jättebra träning för lilla Hamingja också - skritt är ju den gångart som aktiverar flest muskler hos hästen och särskilt då "terrängskritt". 

Och även om det ser nästan snöfritt ut på bilden ovan så fanns det stora områden där snön låg kvar - ibland så mycket att den nästan gick upp till hennes knän - så då blev det ju extra effektiv träning! Samtidigt som hon fick ett välbehövligt tillfälle att öva upp sin kroppskontroll/balans - för det har jag ju sett den hårda vägen att det finns en hel del övrigt att önska på det området... (Vilket inte minst märktes just den 18:e december...) 

Innan vi gav oss av "out in the fields" (en riktigt ösig Gary Moore-låt som fick bli dagens "theme-song" även om vi red i skogen och inte på några fält) hade vi värmt upp med skrölt och tölt i lång, låg form längs bilvägen. Och på hemvägen red jag övergångar samlad skritt-tölt med bara korta sträckor av varje (och MASSOR av beröm) och avslappnande skrittpauser där emellan för att hon aldrig skulle hinna stressa upp sig. Det gick riktigt bra! 

När vi sedan varvat ner med långsam tölt och låååååång hals kunde jag konstatera att vi varit ute en hel timme i eftermiddagssolen - HÄRLIGT!!! 

1 kommentar:

Gary Moore sa...

Happy you're enjoying my music and work. By the way, I am not really dead! Can everyone just stop saying that?