lördag 30 maj 2015

Lördagsgodis!!!

När Johan nyligen fick äran att låna en äkta Hasselbladskamera valde han försåss motivet med omsorg!

Ikväll har jag ridit BÅDA mina fina hästar - det kan man väl kalla lördagsgodis??!! Hamingja stod först på tur för ridningen, medan Lára fick stå inne och äta extra hö. Det blev en omväxlande ridtur för mig och Hami! Vi red mot Avan och hann med både nyttigheter som terrängskritt och terrängtrav, samt samlad skritt och dito tölt.

När det gäller terrängskritten har det varit en intressant utveckling - från att jag från början knappt lyckades övertala henne att lämna vägen, till att hon nu gör det med glädje! Ja, bara det inte är allt för blött förståss... lilla fröken tycker ju INTE om att bli geggig om fötterna...! Och hon behöver ju verkligen mycket av den balansträning hon får på ett ojämt underlag - samtidigt som hon får massor av muskelbyggande "på köpet" när hon hela tiden måste lyfta ordentligt på sina hovar i den gångart som aktiverar flest muskler!

Under hemvägen höll vi oss på bilvägen och efter några intervaller samlad skritt fokuserade vi på töltträning. Hamingja tycker det är jobbigt att ta i med vänster bakben - så det gäller verkligen att "vakta" högerbogen så att hon inte fuskar genom att skjuta ut den istället... Eller att i alla fall snabbt korrigera när högerbogen "kommer farande" - jag brukar tyvärr inte vara tillräckligt snabb för att hinna agera i tid för att behålla den på sin plats... Men förhoppningsvis lär jag mig med tiden!

För att fortsätta hålla fokus på högerbogen red jag henne högerställd när det var dags att börja varva ner. Och det var effektivt för snart kunde jag ge nästan hellång tygel utan att hon fick för bråttom. Bara ett par gånger kollade hon om det inte gick lite väl långsamt - vi var ju ändå på hemväg - men då räckte det att ställa lite mer höger för att hon åter skulle lugna ner sig. Och avslappnat tölta vidare i långsamt tempo, med utsträckt överlinje och en och annan belåten frustning. Duktiga tjejen!!!

Tillbaka i stallet fick Hamingja sitt välförtjänta kraftfoder, vilket förståss triggade Lára att BEGÄRA detsamma genom att uppfordrande skrapa med framhovarna. Skulle verkligen pöbeln få mat FÖRE The Queen???!!! Men så snart jag tog ut Lára ur boxen och började sadla för ridtur stod hon stilla som ett ljus - vem vill ha kraftfoder när det finns chans på ridtur?!! Härliga häst!!!

För att fortsätta på vår röda tråd från igår inledde jag även nu på ridbanan. Och det blev snabbt tydligt att allt gårdagens lösgörande arbete hade haft effekt! När vi efter sedvanlig Atli-uppvärmning red tölt på volt i vänster varv började jag med att rida henne utåtställd för att få högerbogen på plats och snabbt kom hon helt in mellan hand och skänkel och bjöd på en trevlig bärighet i tölten! Duktiga, duktiga gumman!!!

Efter en stunds töltträning med massor av "kringelikrokar" hit och dit på ridbanan (vändningar m h a ytterhjälperna) kändes hon så mjuk och följsam att jag tyckte det var läge för en STOR belöning. Och vad kunde väl passa Lára bättre än att få galoppera en sväng längs en av skogsvägarna bakom vägbommen?! Men även här smög jag in lite träning! Adina har berättat att Lára helst bara tar höger galopp när de rider ut - så för att kompensera detta lite red jag bara vänster galopp. Efter detta var vi lika nöjda både Lára och jag när vi skrittade hela vägen tillbaka på hellång tygel. (Fast hade jag börjat tramsa med tygelkontakt är jag övertygad om att Lára genast föreslagit att vi skulle galoppera hela vägen hem!)

Avslutade kvällen med att bli Mariebäckhästarnas populäraste person - d v s genom att kvällsfodra! 

Inga kommentarer: