fredag 22 maj 2015

Back in the saddle!!!

Idag var det första gången på hela ÅTTA dagar som jag var i stallet... :-O Det blev alltså drygt en vecka ledigt för Hamingja medan matte var tävlingsfunktionär, konvalescent, akupunktur-groggy m m lite huller om buller... Men idag var det slut på tramset, matte var tillbaka i stallet och gladast var...

...BamBam!!! Han kom springande i full fart så snart jag kommit in i stallet. Och med högljudda jamningar gjorde han sitt bästa för att övertyga mig om att hästar och ridning är passé - det är tepaus med stallkatten som är "det nya svarta"!!! Men ni kan gärna kalla mig "Järn-Ladyn" för upplägget: "rida först, tepaus med BamBam sedan" var jag inte beredd att rucka på en endaste millimeter... varför bilden ovan självklart är fotad först EFTER dagens ridpass!

Hamingja kom däremot inte springande idag - där hade BamBam ingen konkurrens... Men när Hami väl stod i stallgången verkade hon ändå tycka det var rätt trevligt att matte var tillbaka. När jag borstade henne i pannan ville hon stå med huvudet på min axel och mysa - inte mig emot! Förutom den vanliga utrustningen blev det viktboots på - för idag stod igångsättningar till trav åter på schemat!

Vi höll till på ridbanan och direkt efter den inledande skritten började jag värma upp i trav på volt i höger varv. I det varvet är det ju nästan aldrig något problem - jag "bara" ber om trav och hon travar. MEN i vänstervarvet är det ju värre... Vi har ju tragglat med detta ett tag nu och vid det här laget var jag HELT övertygad om att hon vet vad jag egentligen menar - men hon tycker det är bekvämare att tölta och då gör hon helt enkelt det...

Atli brukar ju säga att ridkonst går ut på att få hästen att själv välja att göra det man vill att den ska göra - och hur skulle jag då få Hamingja att själv välja att trava i det här läget? Jo, jag tog till Sylvia-knepet: att minska volten, kombinerat med Atli-knepet: att jag ändå "red trav" (d v s red lätt i tölten). Vi fick snurra på minivolt en liten stund - men sedan gick Hamingja över i trav och då såg jag genast till att öka voltens storlek ordentligt som första belöning för att sedan låta henne gå ut på spåret. 

Efter en liten skrittpaus gjorde jag nytt försök med igångsättning till trav på volten - men även nu valde Hamingja tölt och fick därför tölta på minivolt till dess hon gick över i trav och då åter fick större volt och sedan trav längs spåret som belöning. Jag fortsatte upprepa detta - och kunde konstatera att varje gång hon väl accepterat att trava i vänster varv så bjöd hon också på en riktigt harmonisk trav! Istället för att älga iväg med jättekliv som hon ofta brukar vilade hon verkligen i steget utan att jag hade behövt göra något alls för att ta ner tempot! 

Jag fick upprepa övningen med mini- (eller kanske micro-?!) volten ett antal gånger - men det gick successivt allt snabbare för Hamingja att gå över från tölt till trav. Och när hon två gånger efter varandra tagit trav direkt från skritten utan omväg via tölt tyckte jag det var dags att avrunda för dagen. Eftersom hon än en gång travade så lugnt och avslappnat längs spåret testade jag att ge henne allt längre tyglar - och inte heller nu gjorde hon någon satsning mot Solvalla utan bibehöll det lugna tempot samtidigt som hon sträckte ut halsen riktigt ordentligt! Gissa om matte var nöjd när vi avrundade för dagen?!!

Inga kommentarer: