fredag 8 november 2013

Hittade i alla fall hästen!

Titta, där är ju min matte!!!

Lyckades förhoppningsvis återupprätta något av mitt anseende i Láras ögon idag - för jag hittade ju henne faktiskt på en gång! Det visade sig vara aaaaaningen lättare om man går till rätt hage...!!!

Målsättningen med dagens ridpass var f f a att låta henne "röra på musklerna" efter gårdagens ridlektion. Tog dessutom viktboots på för att fortsätta tillvänjningen till dem. P g a "styltsnö" blev det en rivstart idag - med tölt i friskt tempo direkt från stallplan. Nere på bilvägen hade vi uppkörda hjulspår att följa, där risken för styltor minskade. Men då var det ju den där lilla utmaningen att lyckas hålla "metmaskhästen" i spåren hela tiden...!

Eftersom vi inte hade något utrymme för att sidföra använde jag riktigt korta sekvenser tempoväxlingar för att lösgöra henne: 5-6 steg snabbare tempo, bromsade upp igen under 5-6 steg o s v. Precis som under senaste Atlikursen använde jag f f a min vikt för att göra dessa tempoväxlingar. Efter en tillika lösgörande högergalopp - där vi lyckades bibehålla riktigt trevlig längd på halsen trots att vi red ute på vägen - tog vi tillslut en längre skrittpaus.

När vi sedan vände hemåt igen hade hon förståss hunnit få styltor i hovarna som fick henne att börja halka. PRECIS vad Lára alltid hävdat: Man SKA inte skritta!!! ;-)  Men som tur var flög styltorna all världens väg så snart vi övergick till tölt - i de uppkörda hjulspåren - igen! Passade på att hålla ett lite högre tempo i tölten en stund - utan att hon fick lägga sig på i handen. Det blir verkligen INTE lättare med viktboots... men man måste ju träna om man ska utvecklas!

Efter ytterligare en skrittpaus fick hon sträcka ut i trav. I början halkade hon omkring lite p g a nya styltor, men obalansen fick henne också att smida (slå ihop bakhovarnas innersidor med varandra) och då blev ju inte styltorna långvariga! Tänk att det finns en situation då det faktiskt är positivt om hästen smider... tror ni man kan träna in ett kommando för detta, att använda i väntan på att hästen blir skodd med snösulor?!  ;-)

Inga kommentarer: