tisdag 19 november 2013

Bra natt och bra dag!

Trav på Atlikursen i söndags.

Igår var jag på Hot Stone-massage och det var helt ljuuuuuuvligt! Somnade till hela tre gånger där på britsen! Och i natt sov jag sedan helt FANTASTISKT gott - som jag nästan aldrig gör i vanliga fall!Jag vaknade inte ens vid 04 när Johan tydligen varit upp en sväng och tagit medicin mot sin migrän. Detta trots att just tiden runt 04 är den mest kritiska för min sömn - har jag inte varit vaken tidigare på natten så brukar jag i alla fall vara vakna då… 

Och inte nog med att jag för en gångs skull fick sova riktigt gott - efter en bra dag på jobbet fick jag dessutom åka till min lycko-Lára! Då var det ju inte alls soligt, som på bilden ovan, utan hade hunnit bli helt mörkt. Men min "lilla svarta" lyste förståss upp tillvaron som bara hon kan!!!

Jag red på ridbanan och repeterade övningarna från helgens Atlikurs. Det var så pass halkigt att vi bara red på volt i skritt, sedan höll vi oss ute längs spåret. Men Lára kändes mjuk och fin så det var ändå lätt att få henne att slappna av, sträcka ut överlinjen ordentligt och frusta under uppvärmningen i både trav och tölt. 

"Själva arbetet" började vi sedan i höger varv, med samlad skritt, övergångar till tölt resp ryggningar och övergång till tölt. Hon var riktigt fin och det var bara någon enstaka gång jag behövde påminna om den långa halsen! Även jag skötte mig nog riktigt bra - och kom ihåg att rida efter Atlis devis: "Du kan aldrig HÅLLA hästen i samling, du kan bara TILLÅTA samling! Tygeln måste vara lös - annars kan hästen inte slappna av tillräckligt!" 

Ett mycket bra kvitto på att detta fungerade fick jag när jag börjat sätta extra press på henne i samlingen, så att hon riktigt började komma upp med rygg och bogar. Jag behövde varken göra förhållningar för att kontrollera tempot eller påminna om formen utan kunde lämna henne helt "ifred" med tyglarna. Och trots energin som nästan började ryka ur öronen på henne så bibehöll hon den lååånga halsen och t o m frustade belåtet några gånger! Vilken härlig känsla!!!

Ovanstående var förståss i högervarvet, som är lite lättare. När vi gjorde samma övningar i vänster varv krävdes både fler korrigeringar av tempot och fler påminnelser om formen. Och några frustningar i samlad tölt bjöd hon aldrig på där. Men det är ju bara att fortsätta att ta alla chanser att belöna - så kommer det att bli bättre och bättre i det varvet också! 

I söndags konstaterade Atli att jag använder hans system för uppvärmning och nedvarvning av hästen på ett mycket bra sätt. "Det märks att du är väldigt konsekvent med detta - för din häst har utvecklats så bra!" Han brukar ju alltid påpeka att man behöver både on-knapp och off-knapp på hästen för att kunna få riktigt bra tölt. On-knappen har ju Lára helt naturligt, men off-knappen har vi verkligen fått jobba desto mer med… Men nu börjar det arbetet alltså ge resultat!

Och resultatet märktes även i kväll. När vi jobbat med samlade tölten även i vänstervarvet var hon ganska speedad… och jag tänkte att det var synd att det kändes för halkigt för att avsluta med trav på volt, för jag trodde att hon skulle behöva det för att slappna av ordentligt. Men trots att vi alltså fortsatte längs spåret så tog det mindre än 1/4 varv i trav innan hon började sträcka ut sig ordentligt och frusta avslappnat! Härligt! 

Ridturen avslutades med att hovslagaren ringde och erbjöd sig att komma och sko henne på måndag till veckan. Då blir det riktiga vinterskor med fyra brodd på varje (vi har bara traktbroddar ännu) och därmed slut på halkandet. Dagen slutade lika bra som den började alltså! 

Inga kommentarer: