lördag 18 maj 2013

Havsutsikt & kyrkbygräs


Havsutsikt är ju aldrig fel!!!

Vi har varit i Skellefteå för att fira gode vännen Ulf Forsbergs disputation i dagarna två. Igår mkt trevlig disputationsmiddag och idag grillfest i deras underbara sommarstuga med strandtomt i Södra Skatan. (Där vi f ö även fått förmånen att bo över natten.)

Hemma igen i kväll kunde vi till vår glädje konstatera att björkarna idag börjat slå ut även här i Luleå!!! Vid 20-tiden var det dessutom fortfarande 20 grader i skuggan och frusna jag kunde rida ut i kortärmat! Inga insekter heller ännu - bättre än så här blir det inte!!!


Brukar passa på att låta Lára äta extra hö medan jag gör i ordning henne för ridturen. Förutom att hon behöver all mat jag kan få i henne så kan det nästan råda ett slags "vapenvila" under borstning och sadling ifall hon har något gott att tugga på. Förutom hö fick hon även denna portion "kyrkbygräs" - det gäller ju att förbereda för tävlingen på alla plan!!!


Även idag inledde vi ridpasset med uppvärmning på ridbanan. Hon är visserligen alltid så mjuk i kroppen, men svårigheten är att även få henne mentalt lösgjord. Någon vi jobbat SÅ mycket med under våra dryga 1,5 år tillsammans, men som jag varit rädd att förstöra igen nu när vi börjat träna ökade tölten. Fast trots att vi vid senaste ridpasset gasade på mest hittills så töltade hon nu riktigt avslappnat med lååååång hals!

Efter uppvärmningen red jag ut och upp bakom vägbommen. Sist var det ju fortfarande för blött längs skogsvägen där, men de senaste dagarnas värme hade fått det att torka upp. Började med att träna sidförande i galopp, vilket vi ju fått i "läxa" av Sylvia för att succesivt öka samlingen i galoppen. Det var första gången jag provade detta med Lára, men det var inga som helst problem att flytta henne för vikthjälperna fram och tillbaka över vägen - förståss!!! Min lilla pärla!!!

Passade sedan på att göra en övergång direkt från galopp till ökad tölt - för att träna denna knepiga övergång inför tävlingen - och sedan red vi ökad tölt. Mitt huvudfokus där måste vara på mig själv: att jag verkligen lägger vikten bakåt, håller om stadigt med skänklarna samtidigt som jag har en mycket tydligare tygelkontakt än vi normalt har. Sköter jag bara detta så jag får "hela Lára" med mig åt samma håll håller hon takten riktigt bra trots det högre tempot! Men det krävs att jag inte slarvar minsta sekund...

Efter voltarbete i skritt på vändplanen så att hon fick hämta andan, vände vi hemåt och fortsatte träna ökad tölt. Avslutade träningssekvensen med en nedtagning till arbetstempo med "mycket bakben och rygg" innan hon fick sträcka ut och slappna av igen i trav. När jag kvällsfodrat i hagarna körde jag hemåt igen - MKT nöjd med kvällens korta men intensiva träningspass! 

Inga kommentarer: