fredag 3 maj 2013

Äääääntligen riddag igen!!!


Här jobbar vi med att samla skritten, under senaste Atlikursen.

Efter två vilodagar var det idag dags att rida igen. Äääääääntligen!!! tyckte både Lára och jag! Värmde upp i skritt och trav på ridbanan innan vi red ut och fortsatte uppvärmningen i skrölt med låååång hals. 

När jag sedan började samla henne mer i skritten gick det ovanligt bra, trots att vi inte hade något ridbanestaket att ta stöd av. Uttrycket "all over the place" var inte alls rättvisande längre!!! :-O Det hade jag aldrig vågat tro att jag skulle få uppleva på den här "gummibandshästen"...!!! Men det kanske bara var en engångsföreteelse? Jag vågar verkligen inte "ropa hej" ännu i alla fall..!

Varvade sedan arbetstempo och ökat tempo tölt. I arbetstempot känns hon fortfarande väldigt mjuk och fin - risken var ju att tappa mjukheten där när jag även började låta henne gasa på, men ännu har jag lyckats undvika det i alla fall.  

Det ökade tempot fortsätter att gå bäst när vi rider bort från stallet. På hemvägen blir Lára så oerhört speedad av att hon får springa fort, så där blir det gärna alla möjliga gångarter på en gång... Atli sa att det vanligaste felet ryttare gör i ökad tölt är att de bromsar hästen när de försöker lösgöra, så jag försöker verkligen tänka på att INTE göra det. Men på hemvägen är det kanske precis vad som skulle behövas för att få henne lite lugnare mentalt...?! 

Under förra årets tävlingssäsong tyckte jag att vår bästa gren var nedtagningarna - som visserligen inte hade maximal timing, men som vi i alla fall kunde göra med bibehållen bärighet utan att jag fick "något i handen". För att behålla detta försöker jag vara mkt noga med att göra alla avsaktningar från ökad tölt via riktigt samlad dito. Och först när hon bär sig själv helt och hållet i det korta tempot får hon sakta av till skritt och slappna av. 

Min duktiga häst fick sedan en låååång skrittpaus - (som hon faktiskt verkade uppskatta!!!) - innan hon fick sträcka ut rygg och hals ordentligt i "nedvarvningstrav". I morgon får vi förhoppningsvis sällskap ut av Fia och Ljúfa! Ska se om vi kan "lura med dem" bort till nya kalhygget där vi kan kliva "över stock och sten"?! Det ligger i en södersluttning, så förhoppningsvis är det inte allt för blött där längre.

På söndag åker vi sedan till ovalbanan på Bodentravet tillsammans med Elisabeth och Démantur för att "känna på banan" inför anmälan till Vindurs vårtävling. Förhoppningsvis lyckas jag då också räkna ut vilket varv jag bör välja att starta töltklassen i! 

Inga kommentarer: