lördag 17 juli 2010

Tölt, tölt - och matchvikt 325 kg!



När jag hämtar Feykir i hagen är Tildra och Hremsa aldrig långt borta. Förr favoriserade han unga Hremsa, men nu verkar Tildra - som ni ser med honom här på bilden - helt klart vara favoriten.



Efter två dagar med massor av trav och galopp kände jag mig idag laddad för massor av tölt! Precis som igår var dessutom lite svalare, 18 grader och mulet, så vi kunde ju passa på med lite tuffare träning. Började som vanligt att mjuka upp Feykir med sidförande i skritt - och rejält med tvärning. Feykir var riktigt duktig! Det kändes hela tiden så där "vingligt" som det gör när han inte fuskar utan verkligen korsar ordentligt bak.



Svängde höger nere på bilvägen och fortsatte med sidförande i skritt en stund. Sedan ägnade vi stor del av ridturen till "muskelbyggartölt" - d v s övergångar från riktigt samlad skritt till lååångsam, samlad tölt. När jag samlade i skritten strävade jag hela tiden efter känslan att jag spände en pilbåge - från bakbenen och framåt - så att bogarna kom upp framför mig. Och sedan från det läget "smyga" över i samlad tölt. Feykir fick verkligen jobba - så han pustade och stånkade. Jag red ganska korta intervaller tölt innan vi först fick en micropaus i skritt innan vi började om med riktigt samlad skritt och övergång till lååångsam, samlad tölt.



Har nyligen läst att man ska lägga in micropauser i skritt ofta under ridpassen om man vill maximera hästens muskeluppbyggnad. Och de där pauserna är bra för mig också - för varje gång passar jag på att justera min sits. Har kämpat i flera år med att försöka få ordning på min "töltsits" - och långsamt, långsamt blir det bättre. Men det krävs fortfarande att jag fokuserar jättemycket på den. Så snart jag rider för instruktör märker jag t ex att den blir sämre igen... För då blir jag distraherad av de instruktioner jag får och hinner inte tänka på sitsen utan ramlar tillbaka i "gamla synder". Men skam den som ger sig, tillslut ska jag väl lyckas "nöta in" en bättre sits så pass att jag både kan sitta och rida samtidigt!



Svängde vänster i korsningen vid sjön och red lite tempoväxlingar i tölt. Ökningarna går bättre och bättre - både Feykir och jag vet i alla fall ungefär hur vi ska göra nu. Och nedtagningarna funkar fortfarande bra!



På hemvägen återgick vi till samlad skritt och korta intervaller samlad tölt. Feykir jobbade på bra, men han blev också rejält trött. När jag som avslutning lät honom sträcka ut i trav en stund fick jag verkligen driva honom framåt.



Min svettiga häst såg verkligen ut att njuta när han fick duscha i spolspiltan sedan! Och ännu mer nöjd blev han förståss när jag serverade kraftfodret!







Nu måste vi ha en sådan här bild igen - ett bildbevis på hans nuvarande "matchvikt" 325 kg! Feykir tycker det är toppen att vara så här vältrimmad - för då blir matte så generös med kraftfodret!


Här om dagen kom en ny träningshäst till flocken. Så snart jag tagit Feykir ur hagen har den nya hästen stökat lite med de andra, f f a med den häst som är lägst i rang. Det första Feykir gör när jag släpper in honom i hagen igen är därför att valla runt den nye en liten stund för att påminna honom om vem som bestämmer och markera att han ska sköta sig. Idag tog vallningen bara ett par minuter - sedan hade Feykir tid att rulla riktigt omsorgsfullt.


När han klivit upp igen och skakade av sig den värsta jorden gnäggade Tildra efter honom. Feykir gnäggade tillbaka och började gå mot henne, hela tiden "småpratandes" med sin allra mjukaste röst. Det lät så charmigt - det var definitivt romantiska ord han talade till henne!

2 kommentarer:

Sara sa...

Kul att se att det går att få en häst i normalhull under sommaren! ;) Våra är nog några kg för feta efter allt bete :P

Anna sa...

Hej Sara! Kul att du läser här - och att du gillar Feykirs "figur"! Tyvärr brukar han inte vara lika vältrimmad i januari/februari...