fredag 2 juli 2010

Feykir och hans harem

Yippie! Nu kan jag ÄNTLIGEN lägga upp bilder igen! Omstart av routern gjorde susen!




Ni som läst Midurbloggen vet redan att Feykir bytt ut sin trogna Lukka mot en bara hälften så gammal och mycket slankare flickvän - nämligen Hremsa (e Berserkur). Möjligen ett tecken på medelålderskris - eller?! Och letar man Feykir i hagen så hittar man honom i princip alltid så här - tätt, tätt ihop med Hremsa.

Fast när jag kom till hagen idag visade det sig att han hade utökat till ett helt harem. Jag gick som vanligt in i hagen, visslade och ropade på honom. Först gjorde han matte riktigt besviken, för istället för att stå och glo på mig under lugg (som han gör då han inte vill komma) vände han och sprang iväg bortåt! Med flockens alla tre ston tätt efter. Jag ropar igen - och då vänder han tillbaka och kommer istället SPRINGANDE ända fram till mig! Gissa om jag var snabb att förlåta honom att han först sprungit åt andra hållet?! Och så´n TUR att jag hade ett äpple att ge honom! Ett äpple som han lyckades tugga i sig utan att en enda bit ramlade ner på marken... han ville uppenbarligen inte bjuda någon av sina damer, vilka förståss vänt om med honom och sedan följde oss hela vägen bort till grinden. Det krävdes en hel del trixande för att ta sig ut ur hagen med Feykir (som tycker grinden är OTÄCK när elen knäpper) men utan hans harem...

Var sedan riktigt seriös och tränade på ridbanan trots värmen. Tyckte nämligen det var hög tid både att "böja igenom" Feykir ordentligt efter några ridturer på halvstången, samt träna mer på galopp på volt. Tränsade därför med vanliga tredelade bettet och skrittade igång med massor av serpentiner och små volter där han verkligen fick böja sig ordentligt.

Sedan trav på liten volt. Han började riktigt, riktigt bra i höger varv! När jag bytte till vänster startade han bra, men så rätade han plötsligt ut sig, körde upp huvudet och blev alldeles stel... Snart upptäckte jag orsaken - en STOR brems satt och kalasade på ena bogen samtidigt som en hel svärm av samma sort cirklade runt oss... Bussiga Adina kom och höll i Feykir medan jag sprang in och hämtade min Autan-flaska. Sprayade Feykir med de sista dyrbara dropparna och såg sedan hur de flygande odjuren fortsatte cirkla runt honom, men det var inte längre någon som satte sig! Återgick till trav på volt och nu lyckades vi prestera riktigt bra arbetstempo i trav på små volter åt båda hållen!

Vid det här laget var vi rejält varma, både Feykir och jag, så det blev en välförtjänt skrittpaus innan vi övergick till galoppen. Började i höger varv och fick på en gång uppleva hur han verkligen kom upp i sprången! (Hade boots på, främst som skydd, men eftersom jag bara har sådana med vikter fick vi lite extra aktion "på köpet".) I början red vi längs spåret och jag upplevde att han kändes lite stelare än sist när jag ville ställa höger-vänster. Men när vi sedan gick in på volt var han ännu mer ridbar än sist! Varvade galopp på volt och längs spåret med skritt för att han inte skulle ta ut sig i värmen.

Även i vänster varv kändes han lite stelare när jag ville ställa höger-vänster. Men fortfarande var det ett otroligt framsteg jämfört med tidigare då jag inte alls fått röra innertygeln i vänster galopp! Sedan var det dags för det kritiska: vänstergalopp på volt! Precis som sist fattade jag galoppen ur skritt och styrde sedan direkt in på volt medan jag fortfarande hade riktigt bärig galopp. Halva varvet gick riktigt bra, sedan blev han stel men höll just så pass galoppen hela varvet. Galopperade längs spåret och ställde höger -vänster till dess han kändes avslappnad igen, då fick han bryta av till trav. Skrittade ett varv och upprepade sedan samma galoppsekvens några gånger till, med skrittpaus emellan. Varje gång höll han galoppen, även om han började styva sig efter halva volten ungefär.

Bestämde att vi inte skulle orka mer galopp idag i värmen - ju tröttare han blir desto svårare blir ju vänstergaloppen. Avslutade istället med en dos travarbete. Nu var det lätt att hålla högerbogen på plats och han jobbade direkt i en avslappnad form så jag kunde se till att trycka på ordentligt framåt istället. Hade gärna velat se hur det såg ut - för det kändes riktigt bra! Men oj, vad vi flåsade båda två när vi var klara! Det fick bli många skrittvarv som avslutning.

Feykir fick duscha i spolspiltan så att jag kunde skölja såret på hans framben ordentligt och tvätta med såpa. Sylvia var bussig och kollade det igår och hon tyckte det såg ut att läka mkt bra. Skönt att höra! Jag var lite nojig här om dagen... men inser att det faktiskt är flera år sedan han hade ett sår sist så jag har väl glömt hur det ser ut när det börjar läka!





När det var dags att släppa ut Feykir i hagen igen stod hela hans harem vid grinden och gnäggade efter honom! Tildra, Hremsa (och Mysla, som bara kan anas som en svart skugga i bildens högerkant). När han kom in i hagen slöt de upp runt honom så han fick tillslut säga ifrån att han ville ha lite "space" när han skulle rulla sig. Hremsa uppvaktade honom allra ivrigast, jag tror att hon brunstar för hon pinkade och pinkade... Oj, så besviken hon ska bli när Feykir aldrig fattar vad hon vill...

Inga kommentarer: