torsdag 15 juli 2010

Annorlunda ridtur


När vi rider lektion för Atli får vi alltid börja med att värma upp i trav på böjda spår. I början har Feykir alltid bråttom och travar väldigt fort och då säger Atli att jag absolut inte får försöka bromsa honom genom att ta i båda tyglarna, för då får jag bara en spänd häst som går över i tölt. Istället ska jag använda de böjda spåren för att bromsa honom - så kommer jag få en avspänd och fin trav. Därför brukar jag aldrig trava som uppvärmning när jag rider ut - eftersom det inte finns plats för en travvolt på vägen. Utan jag värmer alltid upp i tölt istället och brukar inte trava förrän alldeles på slutet när det är lättast att rida ihop honom på ett bra sätt i traven.


MEN idag var dagen annorlunda. Hade bestämt mig för att helt strunta i tölten idag och bara rida grundgångarterna. Alltså behövde vi värma upp i trav, trots att vi red längs vägen. Det var inte lätt att få Feykir att söka sig nedåt i trav... han var ju inställd på tölt! Alltså blev det en snabb och lite spänd trav till att börja med. Men jag fortsatte envist med serpentinerna i trav och tillslut började han slappna av mer och mer, söka sig framåt-nedåt och jag kunde t o m börja böja honom runt innerskänkeln.


Vi red mot Avan idag och svängde in till vår "lilla galoppbacke 2", som blir brantare och brantare ju högre upp man kommer. Red den en vända i vardera galoppen. På vägen ner fick Feykir sedan bara skritta JÄTTESAKTA - han behöver verkligen träna på att gå nerför backar utan att försöka springa ikapp sin balans!


Tillbaka nere på vägen fortsatte jag på temat "annorlunda" genom att växla trav och galopp. Brukar i princip aldrig galoppera på plan väg i vanliga fall - har fått lära mig att det inte tillför något att galoppera så utan man bör göra det antingen i backe eller på volt. På plan väg är det bara själva galoppfattningarna som bygger upp hästen. Men nu hade vi faktiskt saker att träna på även utan backe/volt: i vänster varv att ställa omväxlande höger-vänster utan att han förvandlas till järnspett och i höger varv att göra halvhalter i galoppen.


Det sistnämnda är väldigt nytt för oss - fick det i "läxa" av Sylvia när vi red på ovalen sist. Hon sa då att det viktiga i början är att han INTE blir spänd av förhållningen, för då försämrar den förståss galoppen. Alltså ska jag bara göra en snabb förhållning och sedan direkt slappna av igen så att han inte hinner börja spänna sig. Har lagt in lite försök till halvhalter i högergaloppen då och då den senaste månaden. Fram till idag har det i princip bara inneburit att Feykir verkat lite konfunderad en kort sekund men sedan galopperat på igen. Det började på samma sätt idag, men det femte försöket blev verkligen en halvhalt där jag tydligt kunde känna hur han samlade ihop sig ett steg! Gjorde fem halvhalter till - för att se att jag inte bara inbillat mig - men nu blev det verkligen halvhalter! Vi lär oss - KUL!


När min duktiga häst fått en skrittpaus travade vi vår lilla slinga i skogen innan vi vände hemåt igen. I en liten utförsbacke kunde vi sedan rida samlad skritt UTAN att han ens försökte lägga sig i handen - trots att jag red med vanligt tredelat bett! Fler poäng till Feykir!


Red mer vänstergalopp på hemvägen och det gick fortsatt mycket bra att ställa höger-vänster utan att han tappade galoppen! Red mer trav och när han tillslut var så rakriktad att jag inte behövde ställa höger och samtidigt hålla stenkoll på högerbogen med skänkeln för att han skulle jobba i en trevlig form, var jag nöjd och lät honom skritta hem.


Totalt red vi en timme idag. Det var verkligen PERFEKT ridväder! 18,5 grader i skuggan - sköna vindar, varken för svalt i skuggan eller för varmt i solen. HÄRLIGT!

Inga kommentarer: