söndag 11 juli 2010

Feykir - när stona själva får välja!


Hremsa, Mysla, Tildra och Feykir myser på sommarbetet.

Kom iväg senare än jag tänkt till stallet, men efter en riktigt varm och solig dag hade det nu hunnit bli lite svalare och därmed mer lagom ridväder. Hästarna hade fått gå ner på sommarbetet för natten. Hade ingen förhoppning om att Feykir skulle välja mig framför grönbete, men när jag tagit bilden ovan testade jag att ropa på honom - och han kom direkt!


När jag kom till Mariebäck i kväll träffade jag Elisabeth som precis var på väg hem. Hon berättade att precis som stona alltid följer med när jag ska ta in Feykir så brukar Feykir alltid följa när hon ska ta in Tildra. Fast när hon tog in Tildra idag syntes först Feykir inte till... De hade hunnit gå en bra bit mot grinden när det plötsligt brakade till bland buskarna och Feykir kom springande i full fart! Det är starka känslor i den där hagen - helt klart. Démantur må vara hur snygg som helst - och avelsbedömd och allt - men det är Feykir som har tjejerna!


Red längs bilvägen bort till korsningen vid sjön. Tölt var vårt fokus för dagen och Feykir kändes härligt pigg. Så skönt att han är helt återställd igen! Värmde först upp med sidförande i tölt. Sedan med korta sekvenser tempoväxlingar. När vi vände hemåt började vi med riktigt samlad skritt (har ju fått i läxa av Sylvia att träna det en stund under varje ridtur men får erkänna att jag slarvat endel med den saken...) Red riktigt långsam och samlad tölt medan jag "tänkte öppna" omväxlande åt höger och vänster. Feykir var riktigt duktig!


Efter en skrittpaus blev det mer tempoväxlingar. När jag kommer ihåg att flytta undan "inner bak" i nedtagningarna blir dessa riktigt bra! I ökade tempot blir ju takten "lite varierande" men om jag får honom att verkligen ta i bak och dessutom ställer lite höger-vänster så kan tempot bli riktigt hyfsat utan att han blir alldeles stel och spänd.


Efter ny skrittpaus hann vi med att jobba lite med traven också. (Även) där gäller det att få högerbogen på plats för att formen ska bli trevlig. Tack vare att vi inte ridit så långt idag hade han fortfarande krafter kvar att ta i bakifrån också. Var riktigt nöjd när vi skrittade hem!


När jag svampat av honom ordentligt fick han mumsa kraftfoder medan jag "impregnerade" honom med insektsmedel. Han verkade MYCKET belåten när han sedan fick gå ut i hagen igen till sina damer. (Jo, det är ju grabbar där också - men dem har han inte så stort intresse av numera, så länge de bara sköter sig.)

Inga kommentarer: