lördag 1 maj 2010

Svarta ástin mín



Svarta ástin mín = min svarta älskling

Ovanstående bild är en av dem Johan fotade i söndags när hästarna blev så upplivade över att få byta hage att de busade och busade och busade...!


Intressant föresten, att det fortfarande fanns så mycket snö i ena delen av vallackflockens nya hage ! Idag, en knapp vecka senare, tror jag allt är borta. Och om det mot förmodan finns något kvar så är det nog borta innan kvällen för idag har det regnat och regnat och regnat... rena Woodfieldvädret alltså! På väg till stallet passerade jag Sylvia som var ute och red i sin Woodfieldrock - och som tur var hade jag också min med mig, för den kom verkligen väl till pass under dagens ridtur!


Red ut längs bilvägen idag - för första gången på riktigt länge! Det är verkligen ovanligt att jag rider så mycket på ridbanan som jag gjort de senaste veckorna! Men först var det så oerhört blött och lerigt att hela vägen kändes som ett gungfly och verkligen inte var trevlig att rida på. Sedan har det varit ridlektion, Atli-kurs, ny ridlektion och repetition av kursövningar... Sist vi red ut längs vägen var den farliga bäcken fortfarande helt täckt av is, men nu är det bara is kvar längs kanterna - och den porlar för fullt igen. Men min OERHÖRT modiga häst lyckades ändå skritta i låg form över den!


När vi flyttat undan för resp skänkel och Feykir korsat bakbenen så duktigt att det flera gånger kändes som han skulle välta, fortsatte vi uppvärmningen med att varva tölt, trav och galopp. Red öppna för höger skänkel i långsam tölt och Feykir var riktigt duktig! Testade även att öka tempot i tölten - och kom ihåg Sylvias ord om att huvudproblemet i det högre tempot är att Feykir vill vräka sig ner på bogarna. I början gick det faktiskt riktigt bra! Vi hade verkligen rumpan "med oss" efter det långsamma tempot, jag lyckades sitta ordentligt på min rumpa utan att falla så mycket framåt och med massor av snabba, snabba halvhalter kunde jag behålla honom rest fram samtidigt som det gick riktigt snabbt! Och var fyrtakt!


Senare under ridturen gick det inte lika bra... utan han blev mycket mer framtung och passtaktig... Han jobbade nog inte tillräckligt mycket med bakbenen helt enkelt! Note to self: Jobba med samlingen till dess han blir helt lätt i handen innan jag försöker höja tempot! Det räcker inte med att det är nästan bra - eftersom vi så lätt tappar lite i det högre tempot. Vi behöver STORA marginaler innan vi ökar!


Red vänster galopp uppför en längre backe och kunde hålla honom böjd i vänstersidan m h a innerskänkeln så att vänster bak verkligen tog i. Det var bra styrketräning! Ytterligare träning för hans svagare vänster bak blev det när vi red öppna för vänster skänkel uppför en annan backe.


Var riktigt nöjd med dagens ridpass när vi kom tillbaka till stallet. Det hade regnat oavbrutet - men tack vare Woodfieldrocken hade jag inte behövt bli blöt. Ja, inte blöt utifrån vill säga... men jag var rejält svettig så jag hade uppenbarligen varit aktiv i sadeln! Feykir fick stå inne en stund med fleecetäcke och "ånga av" innan jag släppte ut honom och lunchfodrade. Gav hästarna extra hö för att de ska hålla värmen i regnvädret. Hästar har de ju så praktiskt ordnat att så länge de äter håller de sig varma! Synd att det inte är samma sak för oss människor... om vi inte äter het soppa eller massor av chili förståss! :-)


Ett gäng turryttare satt i Josefshallen och drack varm choklad - OJ, så gott det luktade!!! Det första jag gjorde när jag kom hem var därför att laga en STOR kopp choklad på LCHF-vis: blanda 2 tsk cacao med en liten skvätt grädde och rör det slätt. Tillsätt liiiite sötning. Värm 1 dl grädde i micron till dess det kokar upp och blanda ut chokladröran. Tillsätt varmt vatten till lagom konsistens. SUPERGOTT och riktigt, riktigt mättande!!! (Tack vare grädden blir det mycket mindre kolhydrater än om man använder mjölk. Dessutom mycket mer mättande.) När koppen var urdrucken tog jag ett varmt bad och sedan somnade jag i soffan! En riktigt härlig lördag, trots vädret alltså!

Inga kommentarer: