fredag 14 maj 2010

Bättre än på sommaren!


Visst var det vackert när jag åkte hem från stallet med 22-färjan i kväll??!! I morse när jag åkte till jobbet var det mulet och dimmigt... Jag var uppenbarligen en av FÅ Lulebor som inte var ledig idag - för det var VÄLDIGT gles trafik! Men jag jobbade bara till kl 16 i alla fall och till dess hann vädret verkligen ändras - till strålande sol och 22 grader i skuggan! :-O :-) Det blev bikiki på altanen - helt underbart!


Åkte till stallet vid 19-tiden och när jag en stund senare red iväg med Feykir var det fortfarande drygt 20 grader i skuggan! Bättre än på sommaren, konstaterade jag: varmt och skönt men inga insekter! Fast väldigt varmt för en häst som har en hel del vinterpäls kvar...!!! Jag ville träna tempoväxlingar, men hur skulle Feykir orka det i värmen? Kom fram till att det nog skulle gå bra - bara jag tog låååånga skrittpauser med jämna mellanrum så att han fick hämta andan ordentligt.

Redan när vi "joggade igång" i tölt var takten riktigt bra - det kändes lovande! När det "riktiga" arbetet skulle börja inledde jag med samlad skritt och sedan riktigt låååångsam, samlad tölt för att bakdelen skulle vara med när vi sedan försökte öka. Och redan vid första försöket lyckades vi både prestera bra tempo och en liten sträcka där takten var ren också! Redan nu flåsade Feykir ganska mycket, så vi tog en lååång skrittpaus innan det blev ny omgång samlad skritt, låååångsam tölt och sedan ökning.


Jag har börjat få lite bättre koll på hur jag ska korrigera honom - och lyckas även göra det lite snabbare än tidigare - så vid varje försök med ökat tempo lyckades vi faktiskt prestera minst en kortare sträcka med bra takt! Avslutade varje omgång ökat tempo med nedtagning till arbetstempo. Där blev det VÄLDIGT "hoppigt" varje gång. Jag vet inte riktigt vad det beror på... måste fråga Sylvia på söndag när vi ska rida lektion på ovalen igen!


På hemvägen fick det förståss lite lättare att få med bakdelen ordentligt - och då blev både ökade tempot och korta tempot bättre. Med tanke på att vi för en vecka sedan inte klarade något ökat tempo ö h t var vi faktiskt RIKTIGT duktiga i kväll, Feykir och jag! Efter en extra lång skrittpaus gjorde vi ett sista "ryck" med samlad skritt, lååångsam tölt, ökat tempo tölt och nedtagning till arbetstempo. Efter det var han riktigt trött, så det blev bara en kort "stretch-trav" innan jag satt av och gick tillbaka till stallet. Det blev en lång promenad för mig - men jag tyckte att min duktiga häst förtjänade att få sträcka ut ryggmusklerna ordentligt utan matte på ryggen!


Tillbaka i stallet fick Feykir vårens första "bad" i spolspiltan. Förhoppningsvis gör det att han släpper kvarvarande vinterpäls fortare! Dessutom innebär det ju att han är tvättat en gång efter vintern i alla fall, om jag inte vågar utsätta mina händer för hästtvätt inför tävlingen. Jag såg till att kvällsfodra i hagarna INNAN jag släppte ut Feykir till sin flock. Då hade han inte tid att rulla sig på en gång utan skyndade iväg för att äta! Förhoppningsvis skulle han hinna torka innan maten tog slut!

Inga kommentarer: