söndag 23 maj 2010

Nyfödd!



På förmiddagen fick jag ett sms från Yvonne: "Lára fölade i morse - vi tror att det är en liten tjej!" Alltså laddade jag med en riktig kamera (inte bara mobilen) när jag åkte till stallet på eftermiddagen! Edit: nykomlingen heter Litla-Mind från Mariebäck.


Här ser ni även den stolta mamman! Och det lilla underverket, som här inte ens är ett dygn gammal, är e. Demantur frá Minni-Borg.



Men jag kunde ju inte stå hela eftermiddagen och beundra nykomlingen - jag hade ju faktiskt en häst att träna! Feykir fick beta gräs utanför hagen medan jag borstade honom - jag tar alla chanser jag har att vänja honom vid gröna gräset innan tävlingen nästa helg!



Målsättningen med dagens ridpass var att jobba med korta tempot i tölt för att verkligen få Feykir att trampa under sig ordentligt bak. Men först skrittade vi igång och varvade serpentiner, volter - inåtställd & flytta ut bakdelen resp utåtställd m m. Jobbade även en stund med riktigt samlad skritt - och med tanke på hur Feykir pustade och stånkade tror jag att han vinklade in bakbenen ganska bra!




Joggade igång med tölt på böjda spår och sedan var det dags att börja samla ordentligt i tölten. Såg till att förbereda mig ordentligt innan jag viftade till med pisken - det gäller verkligen att ha maximalt fokus på att "sitta emot" för Feykir reagerar så oerhört häftigt trots att pisken aldrig rör vid honom! Efter tre omgångar med utvinklad pisk följt av sitta emot, bromsa upp ordentligt och STOOOR eftergift på tyglarna så fick jag uppleva riktigt trevlig tölt! Feykir "satt" verkligen på rumpan, kom upp ordentligt med bogarna och töltade riktigt långsamt tempo! Det är så oerhört mycket lättare att sitta riktigt djupt i sadeln på honom när han jobbar riktigt rätt, för då försöker han inte längre kasta mig framåt. Och ju bättre jag sitter desto bättre töltar han. Vi hade lyckats ta oss in i en god cirkel m a o! Insåg att jag dessutom råkat börja i vänster varv - som brukar vara svårare eftersom han tycker det är så jobbigt att trampa under sig med vänster bak!




Efter en skrittpaus var det dags att göra samma sak i höger varv, vilket alltså brukar vara det lättare (=mindre svåra) varvet. Men idag lyckades jag aldrig få till lika mycket "komma upp med bogarna"-känsla i det varvet... Men istället blev formen bättre här. Han slappnade av så mycket att han flera gånger var på vippen att gå över i trav, men jag drev som en galning och då höll han tölten. Och det var inga rollningar alls i korta tempot, så uppenbarligen hade vi bakdelen med oss ganska bra.




Avslutningsvis kunde jag inte låta bli att testa lite ökad tölt på diagonalerna. Första vändan blev tam - kanske inte så konstigt med tanke på att han bara fått gå i kort tempo tidigare. Men på andra diagonalen hade han förstått vad som gällde och det blev ett helt annat tempo! Ett par gånger viftade jag till med pisken när vi skulle öka. Tidigare har det alltid medfört att han rollat våldsamt en stund - men idag blev det bara "mer bakben" och upp med bogarna medan han höll takten! Ett steg i rätt riktning m a o! Idag tyckte jag dessutom att det gick lite bättre att ta ner till kort tempo på kortsidorna, utan att han försökte vräka sig i handen. Men det var väl för att jag lyckats få honom att jobba mer med bakbenen.




Han fick sträcka ut i trav en stund innan jag skrittade av. Sedan fick duktiga hästen beta gräs som belöning. Ja, han fick kraftfoder också - så han verkade MKT nöjd!

Inga kommentarer: