onsdag 26 maj 2010

Sista lektionen på ridskolan!!!


Måste börja med att förklara att kameran faktiskt ljuger! Kände mig så nöjd med dagens "outfit" - och mycket riktigt fick jag också komplimang från Kristin, som alltid lägger märke till sådant! MEN västen är faktiskt RÖD i verkligheten - och det är RÖDA "kritstreck" på ridbyxorna!!! (Extra viktigt att poängtera då jag har mkt svårt för färgen rosa...) Har inte lyckats justera färgen själv i Lightroom och Johan är inte hemma... Så ni får helt enkelt tänka er den mörkröda färgen! (Och om ni inte tror mig kan ni ju alltid ringa Kristin så kan hon intyga!)

När nu detta viktiga klarlagts kan jag övergå till att rapportera från vår sista lektion på ridskolan. (För den som missat det så säljer Sylvia hästarna och slutar med både ridskola och turridning nu. I fortsättningen kommer hon bara att ha lektioner/kurser för dem med egen häst.)

När vi skrittat igång hästarna fick vi rida på en liten volt och flytta ut bakdelen jättemycket - så hästarna verkligen måste tvära ordentligt med både fram- och bakben. När vi flyttade för höger skänkel räckte det att jag påminde Feykir en gång med pisken på bakbenet - sedan tvärade han jätteduktigt! För vänster skänkel fick jag däremot påminna lite då och då "för att hålla motivationen uppe".

Nästa steg blev trav på riktigt liten volt. Jag började i höger varv och först var Feykir riktigt duktig! Fast sedan tyckte han visst att det räckte för idag, rätade ut sig och gick över i tölt... Fick göra volten ÄNNU mindre och böja honom riktigt ordentligt för att han skulle välja trav igen. Sylvia påpekade också att jag skulle låta yttertygeln vara helt lös i den här övningen när jag rider på halvstången. För att han verkligen ska sträcka ut halsen ordentligt och inte bara "krulla ihop den". När jag satt ordentligt på rumpan och kom ihåg att använda min innerskänkel ordentligt så böjde han sig riktigt fint och travade i den låga form vi ville ha bara jag då och då påminde genom att ta lite i innertygeln och sedan ge stooor eftergift. Samma sak i vänster varv var svårare... Feykir höll visserligen traven, men han tyckte det var onödigt jobbigt att böja sig och trampa under sig med inner bak... Han var därför VÄLDIGT snabb att räta ut sig så jag måste böja ordentligt med innertygeln för att sedan ge stooor eftergift när han började söka sig nedåt, för att SNABBT böja igen med innertygeln innan han hade hunnit räta ut sig helt.

Vi fick göra samma övning i tölt också. I höger varv fick jag en riktigt bra känsla, då Feykir inte alls försökte kasta mig framåt utan jag kunde sitta ordentligt på rumpan och driva in höger bakben med innerskänkeln. Precis som i traven var det även här svårare i vänster varv...

Sedan fick vi tölta längs spåret och träna tempoväxlingar. Det var verkligen JÄTTEBRA!

Steg 1 för mig och Feykir har ju varit att inte bara bli totalparalyserade så snart tempot blir liiite högre, utan att jag ska klara av att fortsätta rida och han ska inte bara bli styv och spänd. Där har vi kommit en liten bit på väg nu i alla fall!
Steg 2 har varit att klara ett kort tempo i tölten utan att han rollar. (D v s jag måste lyckas samla honom tillräckligt.) Det funkar ibland.
Steg 3 är då nedtagningarna - där har vi haft STORA problem! Feykir har bara vräkt sig i handen och jag har inte kommit på hur jag ska komma förbi det problemet...

MEN idag hade Sylvia lösningen - förståss! Innan vi började rida tempoväxlingar fick vi tölta några varv längs spåret och i varje kurva skulle vi bromsa upp ordentligt på yttertygeln och flytta ut hästens bakdel. Vi skulle i princip "sladda" genom hörnen. I början ville Feykir inte riktigt lyssna på min innerskänkel... men när jag petade till med pisken en gång förstod han plötsligt PRECIS vad den där innerskänkeln betydde! När vi sedan började rida ökningar längs långsidorna fick vi fortsätta att "sladda" i hörnen när vi gjorde nedtagningarna. Och efter ett par gånger hade jag en häst som var helt lätt i handen i nedtagningarna!

När vi skulle göra samma sak i vänster varv började det inte så bra... När jag kom till första kurvan och petade till med pisken snedtände Feykir totalt (det var ju faktiskt VÄNSTER bak som matte ville han skulle jobba extra med och det är faktiskt JÄTTEJOBBIGT!!!) Hans bet tag i bettet på vänstersidan, halsen förvandlades till ett järnspett och så drog han iväg. Men tack vare att jag hade halvstången hann han inte ens till mitten av ridbanan innan jag orkade böja hans hals lite och sedan rida en volt åt vänster. Då fick han stoooor eftergift! Gjorde ett nytt försök i samma hörn, med samma resultat... men även nu kunde jag ganska snart få honom att böja vänstersidan igen så att jag kunde ge stooor eftergift. Vid tredje försöket var jag supersnabb att ge eftergift - direkt han i princip tänkte rätt. Och plötsligt lossnade det! Nu kunde jag rida tempoväxlingar där han var helt lätt i handen i nedtagningarna! Såg till att ge stooora eftergifter varje gång så han skulle förstå att han gjorde rätt.

Det är ju alltid viktigt med eftergift när hästen gör rätt - och när jag nu rider med den lite skarpare halvstången har jag förståss ett extra stort ansvar att vara snabb i eftergifterna och göra dem stoooora. Annars kan ett sådant bett lika gärna stjälpa ridningen som hjälpa den!

Efter lektionen fick Feykir gå lös på gården och beta gräs i en timme, medan vi väntade på hovslagaren. Och sedan fick Feykir nya skor runt om - utan broddar. Så nu kan vi åka och tävla till helgen utan att bli diskade för skornas skull i alla fall!

Inga kommentarer: