söndag 2 maj 2010

Lite högre tempo i tölten - utan att hamna på bogarna

Har haft en sämre dag idag och mest legat i soffan och lyssnat på ljudbok. Men tid 17-tiden hade jag piggnat till så pass att jag orkade åka till Feykir ändå och rida en sväng! På väg till stallet kom det regndroppar på bilens vindruta... men när jag kom fram tittade solen fram - för första gången sedan i torsdags!





Borstade Feykir ute i hagen (NU släpper han verkligen vinterpäls!!!) Sedan red jag mot Avan, precis som igår. Började med mycket sidförande, först i skritt och sedan i tölt. Varvade sedan trav och galopp en stund till dess vi kände oss uppvärmda.


Dagens uppgift var att träna på ett ökat tempo i tölten - utan att Feykir hamnade på bogarna. Var MKT noga med att han verkligen var samlad och helt lätt i handen, samt att jag hade känslan av att jag lutade mig bakåt, innan jag ökade tempot. (När jag ridit lektion för Sylvia har jag insett att känslan av att jag ligger bakåt på Feykirs rygg innebär att jag i alla fall inte lutar framåt!) Försökte verkligen sitta kvar på rumpan och hålla om med skänklarna, samtidigt som jag gjorde små, små förhållningar på tygeln för att behålla Feykir rest fram. För att han inte skulle börja styva sig i det högre tempot varvade jag att sidföra resp ställa höger-vänster-höger-vänster. Resultatet? Jo, det gick faktiskt bättre än igår, troligen tack vare att jag verkligen hade "nolltolerans" mot att ha något i handen i det korta tempot. (Flera gånger gjorde jag halt och ryggade ett antal steg innan jag smöööög iväg i lååångsam, riktigt samlad tölt. När jag gjorde försöket till ökning från sådan självbärig tölt gick det allra bäst.)


Gjorde dessutom varje gång nedtagning till kort tempo tölt innan vi tog skrittpaus - för att hela tiden undvika att han hamnade på bogarna. Dessutom skadar det verkligen inte att vi tränar nedtagningarna också! Då försökte jag tänka på Atlis ord "bromsa med hela kroppen, så följer händerna med". Sådan tydlig inbromsning följd av STOR eftergift resulterade tillslut i trevligt arbetstempo tölt också!Försökte även i övrigt tillämpa tipsen från Atli trots att jag ju inte kunde rida på volt ute på vägen. Men "Öppnan är en volt, fast på rakt spår!" för att citera Atli, så det blev mycket öppna i alla gångarter. I korta tempot i tölt testade jag även att "få Feykir att nästan tänka trav" - och även längs vägen gjorde det underverk med takten!


Avslutade med att låta honom sträcka ut en stund i trav innan jag satt av och gick med min duktiga häst tillbaka till stallet.


Var VÄLDIGT nöjd med att jag ändå orkade åka och rida i eftermiddag! Men jag fick skynda mig hem för att hinna ta min nya medicin... Måste ta den senast 19.15 för att inte ha "jet-lag" nästa dag... och blir så JÄTTETRÖTT nästan direkt jag tagit den så jag bör inte köra bil då... Tyvärr verkar den inte hjälpa mot min smärta (inte den här heller...) men den hjälper mig i alla fall att sova hela nätterna, nästan varje natt. Och det uppskattar jag MKT!


Inga kommentarer: