torsdag 27 maj 2010

"Fd broddar"


I går kunde ju hovslagaren som tur var sko om Feykir så att vi kan tävla till helgen utan att bli diskade p g a broddar i skorna! För som ni ser på denna framsko var det bara en av fyra broddar som skulle ha varit möjlig att ta bort... Dessutom hade antagligen slitningen fram i tån gjort att skon inte klarat gränsen för tillåten bredd.


Fast hovslagaren ville inte riktigt hålla med om att det skulle ha varit fullständigt omöjligt ens att få bort dessa broddar - eller "fd broddar" kanske man skulle kalla dem. "Men det hade varit riktigt, riktigt besvärligt - det är definitivt enklare att sko om!" sa han.


Vi skojade lite om att man t ex hade kunnat svetsa på en metallbit på varje brodd så att man sedan kunnat vrida loss dem m h a denna. Fast då hade man ju det "lilla" problemet att hästen skulle stå kvar medan man svetsade på skon...


Jag berättade om den gången KG använde en vinkelslip i stallet när Feykir stod just utanför stalldörren och åt kraftfoder ur en hink. När vinkelslipen började leva om och spruta gnistor lättade Feykir nästan en meter rakt upp i luften. Sedan inträffade något intressant: jag såg hur hans kropp drog sig bortåt - för att fly från det eldsprutande monstret. Men hans huvud drogs samtidigt som av en magnet tillbaka mot mathinken... Vilken del av hästen tror ni vann? Huvudet förståss! Feykir landade på marken och fortsatte äta! Då erinrade jag mig hur jag läst att det är m h a mat som man lär polishästarna att gå genom eld!


Eller, för att använda ett av pappas Skellefteåuttryck: "Äta först, sa bonn´då bastun brann."

Inga kommentarer: